Vācijā saistībā ar Aušvicas slepkavībām apsūdz 93 gadus vecu vīru (11)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācija pirmdien izvirzījusi apsūdzības 93 gadus vecam bijušajam «Ieroču SS» biedram par līdzdalību vismaz 300 000 slepkavību laikā, kad viņš strādājis Aušvicas nāves nometnē.

Apsūdzības ir saistītas ar aptuveni 425 000 cilvēku nosūtīšanu uz nometni okupētajā Polijā no 1944.gada maija līdz jūlijam, kur vismaz 300 000 no viņiem tika nogalināti gāzes kamerās.

Apsūdzētais palīdzējis aizvākt upuru mantas, lai tās neredzētu no jauna atvestie ieslodzītie, pavēstīja Hannoveres prokuratūra.

«Koncentrācijas nometnē ieslodzīto masu slepkavošanas paliekas tādējādi tika paslēptas no nākamajiem ieslodzītajiem,» teikts prokuratūras paziņojumā.

Apsūdzētajam galvenokārt vajadzēja pārskaitīt cietumnieku mantās atrasto naudu un nodot to SS struktūrām Berlīnē, teikts paziņojumā.

Apsūdzētais zinājis, ka cietumnieki - pārsvarā ebreji -, kas tika atzīti par nepiemērotiem darbam, «uzreiz pēc ierašanās tika nogalināti Aušvicas gāzes kamerās».

Reģionālajai tiesai tagad ir jāizlemj, vai apsūdzētā lieta nododama izskatīšanai tiesas prāvā.

Vācijas birojs, kas izmeklē nacistu kara noziegumus, pērn nosūtījis prokuratūrai dokumentus par 30 bijušajiem Aušvicas sargiem ar ieteikumu izvirzīt viņiem apsūdzības.

Centieni saukt pie atbildības pēdējos vēl dzīvos holokausta līdzdalībniekus ar jaunu sparu atsākušies pēc 2011.gada vēsturiskā tiesas sprieduma Ivana Demjaņuka lietā.

Vairāk nekā 60 gadus Vācijas tiesas tiesāja tikai tos nacistu kara noziedzniekus, par kuriem bija liecības, ka viņi personīgi pastrādājuši zvērības.

Tomēr 2011.gadā Minhenes tiesa piesprieda Demjaņukam piecus gadus cietumā, atzīstot viņu par līdzvainīgu ebreju iznīcināšanā Sobiboras nometnē, kur viņš strādāja par sargu. Līdz ar to tika atzīts, ka arī bijušie nometņu sargi var tikt tiesāti.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu