Vācijā bijušais luterāņu dievnams pārtaps par sinagogu (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ebreju kopiena Kotbusā, Vācijas Brandenburgas federālajā zemē, kas daudzus gadus meklējusi piemērotas telpas sinagogai, pirmdien kļūs par kāda neizmantota luterāņu dievnama īpašnieci.

Laikā, kad visā valstī kristiešu dievkalpojumu apmeklētāju skaits strauji sarūk, Vācijas Luterāņu baznīca nolēmusi, ka tai 1714.gadā būvētā Kotbusas pilsbaznīca (Schloßkirche) vairs nav vajadzīga.

Savukārt valdība, kas vēlas sekmēt ebreju dzīves atgriešanos Vācijā, nolēmusi samaksāt 582 000 eiro par luterāņu dievnamu un nodot to 1998.gadā atjaunotajai Kotbusas ebreju kopienai.

Luterāņu baznīcas reģionālā līdere Ulrika Mencele sacīja, ka atslēgas tiks nodotas pirmdien.

«Līdz šim, lai lūgtos, mums vajadzēja īrēt dzīvokļus,» sacīja viens no Kotbusas ebreju kopienas vadītājiem Makss Solomoniks.

Kristiešu kulta celtnēm raksturīgās iezīmes - zvani, krusts un kancele - no nama jau aizvāktas, un tagad ēkas interjers ir neitrāls. Tornis un ērģeles gan ir palikušas savās vietās.

Nacionālsociālisti iepriekšējo Kotbusas sinagogu nodedzināja Kristāla naktī - 1938.gada 9.novembrī.

Mencele pozitīvi novērtēja to, ka ēku izmantos reliģiska organizācija, tomēr vairāki Kotbusas iedzīvotāji pauduši sarūgtinājumu par dievnama zaudēšanu.

«Mēs necerējām, ka tas notiks bez pretestības. Cilvēki ir emocionāli saistīti ar saviem dievnamiem,» atzina Mencele.

Vācijā šī nav pirmā reize, kad kristiešu dievnams kļūst par sinagogu.

Kā pastāstīja Vācijas Luterāņu baznīcā, sinagoga ir ierīkota arī kādā bijušajā Hannoveres dievnamā. 2008.gadā par jūdaistu draudzes lūgšanu namu tika pārvērsts kāds Špeieres katoļu dievnams.

Vācijas jūdaistu kopienai, kas apvieno 101 000 cilvēku, ir 99 sinagogas, apliecināja Vācijas Ebreju centrālā padome.

Jaunā Kotbusas sinagoga tiks atklāta 27.janvārī - starptautiskajā holokausta dienā, sacīja Solomoniks.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu