Merkele: Kemerons neapdraud ES brīvas pārvietošanās principu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņojusi, ka ir apmierināta ar Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona iecerēto imigrācijas sistēmas reformu, jo tajā netiek pārkāpts Eiropas Savienības (ES) brīvas pārvietošanās princips.

Piektdien Kemerons nāca klajā ar jaunu plānu, kas ierobežotu ES imigrantu pieeju sociālajiem pabalstiem. Taču viņš atteicies no sākotnējās idejas katrai no ES dalībvalstīm noteikt individuālas ieceļotāju kvotas.

ES brīvas pārvietošanās noteikumi nosaka, ka ES pilsoņiem ir tiesības strādāt jebkurā no savienības dalībvalstīm. Rezultātā simtiem tūkstoši ES pilsoņu devušies strādāt uz Lielbritāniju, kura šobrīd ir visstraujāk augošā ekonomika ES.

Uzstājoties konferencē Berlīnē, Merkele uzsvēra, ka pārvietošanās brīvība ir viens no svarīgākajiem ES pīlāriem. «Mēs esam gandarīti, ka Lielbritānijas premjerministrs nav to apšaubījis.»

«Viņa piedāvātais plāns tagad jāapspriež detalizētāk,» norādīja Merkele, piebilstot, ka Eiropas Komisijai (EK) šis piedāvājums vēl būs kārtīgi jāizskata.

Lielbritānijas mediji norādījuši, ka premjerministrs no imigrācijas kvotu ieviešanas atkāpies pēc Merkeles iejaukšanās, viņai Kemeronu brīdinot par šādas rīcības neatbilstību ES tiesību normām.

Tomēr Londona noliedz, ka Merkele būtu piespiedusi Kemeronu mainīt plānus.

Kemerona plānotās reformas paredz, ka ES imigrantiem būs jāgaida četri gadi, pirms tie varēs saņemt sociālos pabalstus, savukārt nenodarbinātie imigranti tos saņemt nevarēs.

Premjerministrs arī norādījis, ka reformu īstenošanai vajadzēs veikt izmaiņas ES dibināšanas līgumos, tomēr nav paskaidrojis, kāpēc šādas izmaiņas līgumos būtu nepieciešamas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu