Kerijs: Irānai ir uz mūžu aizliegti kodolieroči

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien paziņojis, ka esošās starptautiskās vienošanās uz mūžu aizliedz Irānai attīstīt kodolieročus un tas nemainīsies.

Uzrunājot likumdevējus, Kerijs centās kliedēt bažas, ka jaunā vienošanās ar Irānu galu galā varētu ļaut tai attīstīt kodolieročus.

«Irānai uz visiem laikiem ir aizliegts radīt kodolieročus, tāda ir [Kodolieroču] neizplatīšanas līguma dalības būtība,» norādīja Kerijs, uzsverot, ka Irāna ir parakstījusi šo vienošanos.

Tiesa, ir atzīts, ka

Irāna nav ievērojusi šo vienošanos, tostarp atsakoties atklāt savu urāna bagātināšanas programmu.

Jau vēstīts, ka Irāna ir iesaistījusies sarunās ar sešām lielvarām - Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Krieviju, ASV un Vāciju. Sarunu mērķis ir līdz martam panākt politisko vienošanos, bet līdz jūnijam vispārīgu vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

Lielvaras cer noslēgt līgumu, kas radītu apstākļus, kuros Teherānai būtu nepieciešams vismaz gads, lai iegūtu materiālus atombumbas izveidošanai. Tas dotu starptautiskajai kopienai laiku šādus draudus novērst.

ASV amatpersonas izteikušās, ka vēlas līgumu noslēgt uz laika posmu, ko raksturotu divciparu skaitlis, bet noliegušas, ka domā tikai par desmit gadiem.

Kerijs noraidīja bažas, ka pēc vienošanās termiņa beigām Irānai būs brīvas rokas atombumbu ražošanai.

Nacionālās drošības padomniece Sūzana Raisa norādīja, ka jebkura vienošanās ar Irānu būs pirmā fāze, jo Irāna nespēs nevienu uzreiz pārliecināt, ka tā ir pārtraukusi urāna bagātināšanu. Teherānai tas būs jāpierāda.

Plānots, ka nākamās ASV un Irānas sarunas notiks nākamajā nedēļā Šveicē un tajās, iespējams, piedalīsies arī Kerijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu