ASV un Kanādas izlūki atgriezīsies Aukstā kara laika bunkurā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļamerikas Gaisa telpas aizsardzības pavēlniecība (NORAD), kas novēro ASV un Kanādas gaisa telpu, un ASV Ziemeļu pavēlniecība plāno pārvietot savas sakaru iekārtas atpakaļ uz kalnu bunkuru, kas izveidots Aukstā kara laikā, otrdien paziņoja pavēlniecības virsnieki.

Pārcelšanās atpakaļ uz Šejenna kalna bāzi Kolorādo štatā tiks veikta, lai labāk pasargātu pavēlniecības sensorus un serverus no iespējama elektromagnētiskā pulsa (EMP) uzbrukuma, žurnālistiem pastāstīja NORAD un Ziemeļu pavēlniecības vadītājs admirālis Viljams Gortnijs.

Viņš pauda uzskatu, ka šajā bunkurā ir vairāk telpas tiem, kas tur gribētu pārvietoties, un tas ir ērtāks netraucētu sakaru organizēšanai.

NORAD un ASV Ziemeļu pavēlniecības štābs Šejenna kalnā tika uzbūvēts sešdesmitajos gados, lai brīdinātu par iespējamu padomju kodolraķešu uzbrukumu. 2006.gadā šis štābs tika pārcelts uz Petersena aviobāzi Kolorādospringsā, bet bunkurs tika saglabāts kā alternatīvs pavēlniecības centrs nepieciešamības gadījumam.

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem Šejenna kalna bunkurā veikta modernizācija simtiem miljonu ASV dolāru vērtībā.

ASV armijas atkarība no datortīkliem un digitālajām telekomunikāciju iekārtām padara to viegli ievainojamu EMP gadījumā, kas var notikt dabiska procesa vai lielā augstumā sarīkota kodolsprādziena rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu