Latvijas vēstnieks: Cilvēki Grieķijā notiekošo uztver ar bažām par nākotni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī situācija Grieķijā kopš pirmdienas ir nedaudz normalizējusies, cilvēki notiekošo joprojām uztver ar zināmām bažām par nākotni, aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstnieks Grieķijā Ivars Pundurs.

Runājot par aktuālo situāciju Grieķijā, vēstnieks norādīja, ka satiksme uz ielām ir nedaudz pierimusi, salīdzinot to ar notikumiem Latvijā, kad sākās finansiālā krīze. Tāpat katru vakaru iepretim parlamentam norisinās vienas vai otras puses rīkotas demonstrācijas. «Piemēram, šodien demonstrācijas rīko komunisti,» viņš sacīja.

Vaicāts par rindām pie bankomātiem, Pundurs skaidroja, ka iedzīvotāju aktivitāte ir nedaudz palielinājusies. «Iepriekš nebija tādu rindu, bet tagad var redzēt vismaz četrus vai piecus cilvēkus pie bankomāta,» viņš sacīja. Tāpat vēstnieks norādīja, ka rindas galvenokārt veido vecāka gadagājuma cilvēki, kuri līdz šim naudu izņēmuši bankās. Tāpat esot atvērtas atsevišķas filiāles, lai apkalpotu tieši pensionārus, taču tas neesot visur.

Pārtikas veikalos gan sākotnēji varēja novērot iedzīvotāju aktivitātes pieaugumu, turpretī apģērbu veikali ir kļuvuši nedaudz tukšāki. Tomēr tik lielas ažiotāžas, kāda tā bija pirmdien, nav. «Cilvēki notiekošo uztver ar bažām, jo īsti nezina, kas notiks tālāk,» sacīja vēstnieks.

Tāpat Pundurs skaidroja, ka vēstniecība ir labi sagatavojusies notiekošajam, taču saņemtie pilsoņu jautājumi neesot saistīti ar krīzi. «Nekas ārpus ierastā nav noticis,» viņš skaidroja, piebilstot, ka tiem iedzīvotājiem, kuri plāno doties uz Grieķiju, tomēr būtu nepieciešams līdzi ņemt pietiekamu skaidras naudas daudzumu ceļojuma izdevumu segšanai.

Savukārt, kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis, ņemot vērā pašreizējo finanšu situāciju Grieķijā, ministrija brīdina ceļotājus, ka banku pakalpojumi, tostarp norēķini ar banku kartēm, kā arī skaidras naudas izņemšana no bankomātiem visā Grieķijā var tikt ierobežota bez iepriekšēja brīdinājuma.

Tāpat Lasis atgādināja, ka ārkārtas situācijā ministrija aicina nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību Grieķijā vai ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +37126337711 vai e-pastu «palidziba@mfa.gov.lv».

«Ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā,» sacīja Lasis.

Jau vēstīts, ka Grieķija otrdien ierosināja ar ES noslēgt jaunu divu gadu vienošanos. Atēnas lūdza gandrīz 30 miljardu eiro aizdevumu no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM), lai «pilnībā segtu valsts finansēšanas vajadzības un vienlaicīgu parādsaistību restrukturizāciju».

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs arī paziņojis, ka valdība ir gatava pieņemt lielāko daļu kreditoru reformu priekšlikumu, taču ar dažiem nosacījumiem. Tomēr šodien uzrunā tautai Ciprs sacīja, ka svētdien iecerētais referendums par starptautisko kreditoru reformu priekšlikumiem notiks, kā plānots, un atkārtoti aicināja tos noraidīt.

Premjers paziņoja, ka tas ļautu Grieķijas valdībai atgriezties pie sarunu galda un vienoties par labākiem nosacījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu