ES ministri vienojušies par 54 700 bēgļu uzņemšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministri pirmdien vienojušies par 54 760 bēgļu uzņemšanu, aģentūrai BNS pastāstīja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska padomniece Daiga Holma. Latvija sanāksmē palikusi pie savas pozīcijas - norādot uz gatavību brīvprātīgā kārtā uzņemt 250 bēgļus.

Plānots, ka dalībvalstis turpinās diskusijas par bēgļu uzņemšanu līdz gada beigām, lai vienotos gan par bēgļu pārdali starp abām programmām, gan par atlikušā skaita bēgļu uzņemšanas iespējām no Itālijas un Grieķijas.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pirmdien piedalījās ārkārtas ES Padomes Tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmē Briselē, kurā iekšlietu ministri apsprieda «Eiropas programmas migrācijas jomā» ieviešanu.

Sanāksmē dalībvalstis diskutēja par vienreizēju un solidāru katras dalībvalsts brīvprātīgo pienesumu 60 000 bēgļu uzņemšanā divu gadu laikā divās ES programmās - 20 000 bēgļu uzņemšanu pārvietošanas programmā no trešajām valstīm un 40 000 bēgļu uzņemšanu mītnesvietas maiņas programmā no Itālijas un Grieķijas. Ministri arī apstiprināja padomes secinājumus par konkrētu trešo valstu atzīšanu par drošām izcelsmes valstīm.

Pirmdien ārkārtas ES Padomes Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē Briselē ministri vienojās par 54 760 bēgļu uzņemšanu. Pārvietošanas programmā no trešajām valstīm dalībvalstis piedāvāja uzņemt lielāku skaitu bēgļu, nekā tika plānots Eiropas migrācijas programmā - 22 504 bēgļus, savukārt mītnesvietas maiņas programmā no Itālijas un Grieķijas tika panākta vienošanās par 32 256 bēgļu uzņemšanu.

Šā gada 6.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja, ka Latvija Eiropas Savienības (ES) pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmas ietvaros divu gadu laikā solidāri uzņems 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Savukārt 9.jūlija neformālā Tieslietu un iekšlietu padomē Luksemburgā tika panākta vienošanās par 20 000 bēgļu pārvietošanu no trešajām valstīm, no kuriem Latvija uzņems 64 bēgļus. Savukārt par 40 000 bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas galīgā vienošanās Luksemburgā vēl netika panākta.

Kozlovskis iepriekš skaidroja, ka bēgļus Latvija uzņems divu gadu laikā, sākot no šā gada. Par katru no 250 bēgļiem Latvija saņems sešus tūkstošus eiro Patvēruma meklētāju fondā, un no šā finansējuma būs iespējams stiprināt mūsu valsts kapacitāti, palīdzot bēgļiem apgūt latviešu valodu un īstenojot integrācijas politiku.

Paredzēts, ka Iekšlietu ministrijai, Labklājības ministrijai, Kultūras ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai kopā ar pašvaldībām būs jāstrādā pie integrācijas politikas nākamajiem gadiem. Šobrīd tiek plānots, ka bēgļi tiks izmitināti «Muceniekos» un pagaidām neesot paredzēts ieguldīt papildu līdzekļus jaunu mītņu veidošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu