Parakstīs Apvienoto reaģēšanas spēku dibināšanas saprašanās memorandu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons pirmdien, 30.novembrī, parakstīs Apvienoto reaģēšanas spēku (JEF) dibināšanas saprašanās memorandu Londonā, pavēstīja Aizsardzības ministrijā.

Saprašanās memorandu parakstīs arī pārējie Apvienoto reaģēšanas spēku iniciatīvas partnervalstu aizsardzības ministri no Lielbritānijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Nīderlandes un Norvēģijas.

Apvienotie reaģēšanas spēki ir augstas gatavības spēki, kas spēs ātri reaģēt uz jebkuru krīzi jebkurā vidē un būs spējīgi īstenot pilna spektra operācijas un reaģēt uz jebkuras krīzes attīstību, lai novērstu tās iespējamo eskalāciju. Līdz ar saprašanās memoranda parakstīšanu tiek sākta kopīga JEF uzdevumu plānošana un apmācību nodrošināšana. Paredzēts, ka pilnībā Apvienotie reaģēšanas spēki tiks izveidoti līdz 2018. gadam.

Lielbritānija veidos Apvienoto reaģēšanas spēku kodolu, tajā pašā laikā spēku struktūra tiek veidota elastīga, lai varētu piesaistīt partnervalstis, balstoties uz to vēlmi iesaistīties konkrētajās operācijās.

Valstu iesaiste operācijās norisināties uz brīvprātības principa,

proti, parakstot saprašanās memorandu, valstis vienojas par kopīgu spēku izveidi, bet šo spēku aktivizācija būs tikai to valstu lēmums, kuras būs gatavas piedalīties operācijā.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, būs sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, bruņoto spēku spēju attīstība, kā arī iespēja regulāri piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, tādējādi attīstot praktisko partnerību un jaunas spējas, kā arī nodrošinot dalībvalstu bruņoto spēku spēju savstarpējo savietojamību.

Šī ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā, kad iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministri parakstīja nodomu protokolu par šo spēku izveidi.

2014.gada septembrī tika sākts nopietns darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm.

Apvienotie reaģēšanas spēku mērķis ir izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu reaģēt uz jebkāda veida konfliktiem, tai skaitā piedalīties ANO, NATO un Eiropas Savienības operācijās. Tajā pašā laikā iniciatīvas pamatā ir vēlme turpināt pilnveidot starptautiskajās operācijās iegūto pieredzi un savstarpējo savietojamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu