Obama pārmet ASV Kongresam Gvantanamo cietuma slēgšanas bloķēšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SAUL LOEB / AFP

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien dienu pirms savas prezidentūras beigām kritizēja Kongresu, pārmetot republikāņu kongresmeņiem, ka tie bloķējuši viņa centienus slēgt militāro cietumu Gvantanamo līča bāzē Kubas piekrastē.

Šo ieslodzījuma vietu «vispār nekad nevajadzēja atvērt», teikts Obamas vēstulē uz divām lappusēm, kas nākusi klajā jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas priekšvakarā.

«Kongresa uzstājībai saglabāt šo [ieslodzījuma] vietu nav vienkārši nekāda attaisnojuma ārpus politikas,» viņš piebilda.

Tramps ir solījis ne tikai saglabāt Gvantanamo cietumu, bet arī palielināt tajā ieslodzīto terorismā aizdomās turēto skaitu, un pat neizslēdz iespēju tur sūtīt arī ASV pilsoņus.

«Mēs piepildīsim to ar dažiem sliktajiem puišiem, ticiet man, mēs to piepildīsim,» Tramps pērn solīja savas vēlēšanu kampaņas laikā.

Viņš arī ir pateicis, ka «būtu jauki», ja terorismā aizdomās turētie ASV pilsoņi tiktu sūtīti uz Gvantanamo tiesāšanai.

Obama, pirms astoņiem gadiem stājoties prezidenta amatā, solīja slēgt Gvantanamo cietumu, sakot, ka cilvēku turēšana ieslodzījumā bez tiesas neatbilst amerikāņu vērtībām. Tomēr Obama sastapās ar politiskiem un juridiskiem šķēršļiem, Pentagona neizlēmību un republikāņu opozīciju Kongresā.

Ieceri slēgt šo cietumu kādreiz bija atbalstījuši gan demokrāti, gan republikāņi. Pēc Obamas stāšanās amatā republikāņi mainīja kursu un bloķēja cietuma slēgšanas mēģinājumus.

Obama ceturtdien savā vēstulē kritizēja Gvantanamo cietuma uzturēšanas izmaksas, kas ir apmēram septiņi miljoni ASV dolāru uz ieslodzīto gadā, un sacīja, ka šis cietums rada negatīvu iespaidu par Ameriku pārējai pasaulei.

«Teroristi to izmanto propagandai, tā operācijas iztukšo mūsu armijas resursus budžeta apcirpšanu laikā, un tas kaitē mūsu partnerībai ar sabiedrotajiem un valstīm, kuru sadarbību mums vajadzīga pret mūsdienu evolucionējošiem teroristu draudiem,» rakstīja Obama.

Obama, kuram neizdevās slēgt Gvantanamo, ievērojami samazināja tajā ieslodzīto skaitu.

Pirmdien 10 bijušie Gvantanamo ieslodzītie – astoņi Jemenas un divi Afganistānas pilsoņi – tika nosūtīti uz Omānu, samazinot palikušo cietumnieku skaitu līdz 45. Obamas prezidentūras sākumā Gvantanamo bija 242 ieslodzītie.

Obamas vēstulē teikts, ka pašlaik Gvantanamo palicis 41 ieslodzītais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu