Pusei Igaunijas iedzīvotāju mājas bibliotēkā esošo grāmatu skaits nepārsniedz 100

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Apmēram pusei Igaunijas iedzīvotāju mājās esošo grāmatu skaits nepārsniedz simtu, bet vairāk nekā tūkstoš grāmatu mājās ir 3% aptaujāto Igaunijas iedzīvotāju, liecina Igaunijas Statistikas departamenta apkopotie dati.

1% Igaunijas iedzīvotāju mājās nav nevienas grāmatas, bet 1-25 grāmatas mājās glabā 14% valstī dzīvojošo, savukārt 26-100 grāmatas mājās ir 34% Igaunijas iedzīvotāju.

36% Igaunijas iedzīvotāju mājās glabā 101-500 grāmatu, bet 501-1000 grāmatas mājas grāmatplauktos ir 12% Igaunijas iedzīvotāju. Vairāk nekā 1000 grāmatu mājās ir 3% Igaunijas iedzīvotāju.

Statistiķi noskaidrojuši, ka jauniem cilvēkiem grāmatu ir mazāk nekā gados vecākiem cilvēkiem. Tas tiek skaidrots ar to, ka vecākiem cilvēkiem ir bijis ilgāks mūžs grāmatu apkopošanai, kā arī pēdējā laikā grāmatas ir dārgākas nekā agrāk.

2015.gadā grāmatas Igaunijā lasīja 76% vīriešu un 85% sieviešu. Statistiķi secinājuši, ka ir saistība starp lasīšanas paradumiem un to, vai cilvēkam grāmatas ir mājās, proti, 2015.gadā grāmatas Igaunijā lasīja 23% cilvēku, kuriem mājās nav grāmatu, bet cilvēku, kuru mājas bibliotēkā ir vairāk nekā 1000 grāmatu, to darīja 93%. Vismaz vienu grāmatu gadā iegādājās 60% Igaunijas iedzīvotāju. Aktīvākās grāmatu pircējas ir 30-49 gadus vecas sievietes.

Statistikas departaments paziņoja, ka pērn Igaunijā bija 540 bibliotēku, kuras kopumā izmantoja 360 tūkstoši lasītāju. 2015.gadā veiktas aptaujas par Igaunijas iedzīvotāju kultūras patēriņa paradumiem rezultāti liecina, ka 40% no Igaunijas vismaz 15 gadu vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem vismaz reizi gadā ir apmeklējuši bibliotēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu