Penss apmeklēs Indonēzijas lielāko mošeju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

ASV viceprezidents Maiks Penss ceturtdien apmeklēs lielāko mošeju Indonēzijā, kas ir lielākā musulmaņu valsts pēc iedzīvotāju skaita, šādi izrādot simbolisku žestu kā islāmofobijas uzkurināšanā apsūdzētas administrācijas vadītāja vietnieks.

Penss savas Džakartas vizītes pirmajā dienā apmeklēs Neatkarības («Istiqlal») mošeju un piedalīsies vairāku ticību dialogā, paziņoja Baltais nams. Šī ir lielākā mošeja Dienvidaustrumāzijā un trešā lielākā sunnītu mošeja pasaulē ietilpības ziņā.

Pensa vizīte ir ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas lielākā pretimnākšana musulmaņiem kopš tās darbības sākuma. Līdzīgu vizīti 2010.gadā veica toreizējais ASV prezidents Baraks Obama un viņa sieva Mišela.

Indonēzijā ir 255 miljoni iedzīvotāju, no kuriem apmēram 90% ir musulmaņi.

Trampu, kurš kļuva par prezidentu pirms nepilnām 100 dienām, jau ir apmeklējuši musulmaņu valstu Jordānijas, Irākas, Saūda Arābijas un Ēģiptes līderi.

Tomēr Trampa administrācija ir mēģinājusi aizliegt iebraukšanu no dažām musulmaņu valstīm, kā iemeslu minot terorisma draudus, un šis mēģinājums pašlaik tiek apstrīdēts ASV tiesās.

Tramps kā prezidenta kandidāts bieži flirtēja ar galēji labējiem spēkiem, nosodot «radikālo islāma terorismu».

Gaidāmo Pensa vizīti jau ir atzinīgi novērtējušas Indonēzijas amatpersonas, paužot cerību, ka tā nozīmē pārmaiņu ASV attieksmē pret islāmu.

«Cerams, Pensa vizīte norāda uz attieksmes maiņu, vismaz uz to, ka viņi atsakās no nostājas, ka viņiem diez ko nepatīk islāms,» sacīja Indonēzijas Ulemu (musulmaņu garīdznieku) padomes vadītājs Marufs Amins.

Indonēzijas Ārlietu ministrijas Amerikas lietu direktors Adams Mulavarmans pauda uzskatu, ka «vizīte Neatkarības mošejā atspoguļo ASV vēlmi atvērties islāmam, iesaistīties starpticību dialogā».

Lai gan Indonēzija bieži minēta par piemēru iecietībai starp ticībām, pēdējos gados šajā valstī pastiprinās reliģiska neiecietība un islāmticīgo uzbrukumi minoritātēm. Par to liecina Džakartas gubernatora kristieša Basuki Džahadžas Purnamas apsūdzēšana Korāna zaimošanā, un viņam var draudēt piecu gadu cietumsods, ja viņu atzīs par vainīgu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu