ES sarunvedējs: Ziemeļīrijas robeža būs svarīgs «Brexit» sarunu jautājums

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atvērtas robežas saglabāšana starp Īriju un Ziemeļīriju būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas tiks apspriesti pirms sarunu uzsākšanas par Lielbritānijas attiecībām ar Eiropas Savienību (ES) pēc «Breksita», ceturtdien atzina ES vecākais sarunvedējs Mišels Barnjē.

«Īrijas intereses būs savienības intereses,» Īrijas parlamentā Dublinā pirms sarunām ar Īrijas premjerministru Endu Keniju sacīja ES amatpersona.

Ņemot vērā Īrijas ciešos sakarus ar Lielbritāniju un tās robežu ar Ziemeļīriju, Īrija ES valstu vidū pēc «Breksita» būs «unikālā situācijā».

«Sterliņu mārciņas krišanās dēļ «Breksitam» jau tagad ir ietekme uz Īrijas eksporta vērtību Apvienotajā Karalistē, konkrēti lauksaimniecības preču un pārtikas sektorā,» viņš atzina.

«Mēs šajās sarunās esam kopā, un vienota ES būs šeit jūsu labā,» viņš norādīja.

Barnjē jau iepriekš Lielbritānijas valdībai teicis, ka «robežjautājums būs viena no manām trim prioritātēm sarunu pirmajā fāzē» līdz ar ES pilsoņu tiesībām un Lielbritānijas ES finanšu saistību noregulējumu.

«Mums vispirms ir jāpanāk būtisks progress šajos punktos, pirms mēs sākam diskutēt par mūsu attiecību nākotni ar Apvienoto Karalisti,» viņš sacīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu