Berlīnē pretī Brandenburgas vārtiem uzstāda iespaidīgu mākslas darbu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Berlīnē pretī Brandenburgas vārtiem tiek uzstādīta vācu un sīriešu izcelsmes mākslinieka Manafa Halbuni instalācija - trīs vertikāli novietoti autobusi. Mākslas darbs balstīts uz Alepo ielās 2015.gadā uzņemtu fotogrāfiju, kurā autobusi tādā pašā veidā bija uzslieti kā aizsargbarjera, lai pasargātu iedzīvotājus no lodēm, vēsta aģentūra EPA.

Alepo tika vertikāli novietoti trīs autobusi, ko saķēdēja kopā, ļaujot aiz tiem paslēpties mierīgajiem iedzīvotājiem. Instalācijā «Monument» («Piemineklis») šis brīdis, kas simbolizē karu, iznīcību un galu galā arī cilvēcību, izveidots no jauna.

Iepriekš mākslas darbs bija izvietots Drēzdenē, velkot paralēles starp Sīrijas karu un Drēzdenes bombardēšanu 1945.gadā.

Kad darbs tika izstādīts Drēzdenē, tas izpelnījās kritiku no Vācijas labējo populistu partijas «Alternatīva Vācijai» (AfD), kas Halbuni instalāciju nosauca par «mākslinieciskās brīvības ļaunprātīgu izmantošanu», tā esot uzstādīta, lai bloķētu organizācijas PEGIDA pretislamizācijas maršu un Drēzdenes bombardēšanas gadadienu aizēnotu ar «metāllūžņiem», vēsta «The Guardian».

Partija Halbuni nosauca par «klaidoni bez saknēm».

«Man nav sakņu tādā ziņā, ka karš man laupīja bērnību, nogalinot un izmētājot pa pasauli manus bērnības draugus,» atbildēja mākslinieks. «Tagad visu laiku esmu ceļā, jo vēl joprojām jūtu, ka cilvēki šeit mani nespēj nopietni uztvert kā vācieti.»

Halbuni tēvs ir sīrietis, bet māte - vāciete. Pāris pirms dēla piedzimšanas pārcēlās uz Sīrijas galvaspilsētu Damasku, bet Halbuni jaunības gados atgriezās Vācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu