Irāna noraida apsūdzības Jemenas nemiernieku apbruņošanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Irāna trešdien kategoriski noliedza, ka būtu piegādājusi Jemenas šiītu hutiešu nemierniekiem bruņojumu, kas tika izmantots uzbrukumos Saūda Arābijai.

«Mums nav bruņojuma sakaru ar Jemenu,» ziņu aģentūrai ISNA sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Bahrams Gasemi.

Saūda Arābija iepriekš apgalvoja, ka otrdien virs Rijādas notriektā Jemenas nemiernieku raķete esot «ražota Irānā».

«Apsūdzības, ka Irāna piegādā bruņojumu dažādiem grupējumiem, tiek noraidītas, un mēs tās kategoriski noliedzam,» sacīja Gasemi.

«Pret Jemenu tiek īstenota blokāde, un šāda varbūtība vispār nav iespējama.»

Ieroči, ko nemiernieki izmanto, «lai aizsargātos pret pārkāpumiem un nebeidzamajiem uzbrukumiem», ir pārpalikumi no iepriekšējo valdību arsenāliem, skaidroja Gasemi.

«Nav pat iespējas nosūtīt humāno palīdzību,» piebilda amatpersona.

Pēdējo divu mēnešu laikā Jemenas nemiernieki uz Rijādu izšāvuši jau divas raķetes.

Hutieši novembrī brīdināja, ka uzskata par leģitīmiem mērķiem «lidostas, ostas, robežpunktus un svarīgus apvidus» Saūda Arābijā, kā arī Apvienotajos Arābu Emirātos.

Karš Jemenā ir prasījis vairāk nekā 8750 cilvēku dzīvību, kopš Saūda Arābijas vadītā arābu valstu koalīcija 2015.gadā sāka militāru intervenci, lai atbalstītu starptautiski atzītā Jemenas prezidenta Abdrabuha Mansūra Hadi valdību cīņā pret nemierniekiem.

Kritiķi norāda, ka šī koalīcija nedara pietiekami daudz, lai tās gaisa spēku operācijās Jemenā izvairītos no upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū.

ANO raksturojusi situāciju Jemenā kā pasaules lielāko humāno krīzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu