Polijā samazina pensijas bijušajiem komunistiskā režīma slepenpolicijas virsniekiem

LETA/POLSKIE RADIO
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pensiju samazināšana bijušajiem komunistiskā režīma slepenpolicijas virsniekiem ļāvusi Polijai ietaupīt gandrīz 229 miljonus zlotu (55 miljonus eiro), paziņojis Polijas iekšlietu ministra vietnieks Jaroslavs Zeliņskis.

Saskaņā ar likumu, kas stājās spēkā pirms četriem mēnešiem, samazinātas pensijas un pabalsti 38 000 bijušo bijušo komunistiskā režīma slepenpolicijas (SB) darbinieku.

Likums paredz, ka maksimālās pensijas un invaliditātes pabalsti šīm personām nedrīkst pārsnieg pašreizējo vidējo ierindas pensiju līmeni, kas ir 2100 zloti (503 eiro).

Rezultātā bijušo SB virsnieku pensijas samazinātas vidēji par 2238 zlotiem (536 eiro) mēnesī.

«Pirms likums stājās spēkā, 38 000 cilvēku saņēma kopumā 123,5 miljonus zlotu (29,6 miljonus eiro) mēnesī. 2017.gada oktobrī šo cilvēku pensijām tika iztērēti aptuveni 64,1 miljons zlotu (15,4 miljoni eiro),» sacīja Zeliņskis.

Likums izpelnījās pilsoņtiesību organizāciju, tostarp Helsinku cilvēktiesību fonda, kritiku, tām apgalvojot, ka likums esot pretrunā ar pilsoņu paļāvības principu.

Fonds uzskata, ka pensiju samazināšanu virsniekiem, kas «atbildīgi par nopietniem cilvēktiesību un brīvību pārkāpumiem», nedrīkst veikt, pamatojoties uz kolektīvās atbildības principu, bet būtu īstenojama saskaņā ar individuālu novērtējumu.

Cilvēki, kurus skārusi šī pensija samazināšana, var vērsties ar iebildumiem pie iekšlietu ministra, kurš atsevišķos gadījumos var atstāt spēkā līdzšinējās pensijas.

Bijušie slepenpolicijas virsnieki var vērsties arī tiesā, un Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija liecina, ka apstrīdēti jau 25 000 lēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu