Ziemeļkoreja nolaupīja un lika spēlēt filmās: dienvidkorejiešu aktrises dīvainais dzīvesstāsts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pirmdien 92 gadu vecumā mirusi dienvidkorejiešu aktrise Čhoi Inhe, kura 70. gados pēc Kima Čenira pavēles tika nolaupīta, lai filmētos Ziemeļkorejas filmās. Par Čhoi nolaupīšanu, bijušā vīra mēģinājumu viņu atrast un abu kopīgo izglābšanos pirms diviem gadiem tika uzņemta filma, vēsta raidorganizācija BBC.

Čhoi savu kino karjeru sāka 1947.gadā, kad bija 21 gadu veca. Viņa vēlāk kļuva par vienu no slavenākajām Dienvidkorejas kinodīvām un apprecējās ar tolaik slaveno kinorežisoru Šinu Sanoku. Taču 70.gadu beigās pāra laulība izjuka un Čhoi karjera bija zaudējusi agrāko spozmi.

Šajā laikā Čhoi uzrunāja kāds vīrietis, kas uzdevās par uzņēmēju no Honkongas. Viņš vēlējās apspriest kādas kinostudijas piedāvājumu, kas varētu glābt Čhoi karjeru. Taču, kad aktrise ieradās Honkongā, viņu aplenca un sazāļoja vairāki vīrieši, teikts par notikušo sarakstītajā grāmatā «A Kim Jong-Il Production» («Kima Čenira filma»).

Pēc astoņām dienām viņa tika nogādāta greznā savrupmājā Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā. Čhoi tika nepārtraukti apsargāta.

Lai arī Čhoi un Šina savienība bija izjukusi, bijušo laulāto attiecības joprojām bija tuvas. Šins devās uz Honkongu meklēt bijušo sievu, taču arī viņu nolaupīja Ziemeļkorejas režīms.

Foto: AFP/Scanpix

Tiek uzskatīts, ka Kims Čenirs bija liels filmu cienītājs un cerēja, ka slavenais kinozvaigžņu pāris veicinās Ziemeļkorejas kino konkurētspēju uz pasaules skatuves.

Pēc astoņiem gūstā pavadītiem gadiem Čhoi un Šins bija ieguvuši Kima uzticēšanos, un viņš atļāva bijušajiem laulātajiem doties uz Vīni, lai reklamētu vienu no viņu kopīgajām Ziemeļkorejā uzņemtajām filmām.

Nonākuši Vīnē, viņi pieprasīja politisko patvērumu ASV vēstniecībā. Vēl pēc vairākiem gadiem viņi atgriezās atpakaļ Dienvidkorejā. Šins aizgāja mūžībā 2006.gadā.

Neparastais stāsts tika iemūžināts 2016.gada kinolentē «The Lovers and the Despot» («Mīlētāji un despots»).

Čhoi bēres notiks ceturtdien Seulā. Dienvidkorejā par viņas nāvi sēro daudzi kino fani.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu