Ciprs: Lai atrisinātu nosaukuma strīdu, Maķedonijai jāgroza konstitūcija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Atēnu un Skopjes strīds par Maķedonijas nosaukumu nevar tikt atrisināts, ja netiek grozīta Maķedonijas konstitūcija, sestdien paziņoja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

Grozījumi Maķedonijas konstitūcijā izslēgtu «visas iredentisma formas», un tas ir «nepieciešams priekšnoteikums» strīda atrisināšanai.

Vēlāk sestdien uzrunājot savu partiju SYRIZA, Ciprs norādīja, ka abas valstis strīda atrisināšanai ir tuvāk nekā jebkad iepriekš.

Tikmēr Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs paziņojis, ka ir gatavs atbalstīt jaunu valsts nosaukumu. Kā kompromisu viņš piedāvājis nosaukumu «Maķedonijas Ilindenskas Republika».

Ilindenska, kas nozīmē «pravieša Elijas diena», atsaucas uz 1903.gadā notikušo sacelšanos pret Osmaņu impēriju.

«Ar šo iespējamo risinājumu mēs saglabājam savu cieņu, mēs apliecinām un stiprinām savu maķedoniešu identittāti,» paziņoja Zaevs, piebilstot, ka par jauno nosaukumu tiks rīkots referendums.

Viņš arī uzsvēra, ka Maķedonijai nav teritoriālu pretenziju pret Grieķiju, un apliecināja robežu negrozāmību.

Grieķijas valdība tomēr ieņēmusi izvairīgu nostāju pret šo rosinājumu.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Grieķija liedz šai valstij tiesības saukties par Maķedoniju, kas ir arī Grieķijas ziemeļu reģiona nosaukums. Šā strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu