Itālijas prezidents uz sarunām pirmdien izsaucis bijušo SVF ekonomistu Kotarelli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ETTORE FERRARI / TT NYHETSBYRÅN

Itālijas prezidents Serdžo Matarella uz sarunām pirmdien izsaucis bijušo Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ekonomistu Karlo Kotarelli, svētdien paziņojusi prezidenta kanceleja.

Šāds solis acīmredzami liecina, ka prezidents aicinās 64 gadus veco Kotarelli uzņemties pagaidu valdības vadīšanu pēc tam, kad svētdien no valdības veidošanas atteicās izvirzītais premjerministra amata kandidāts Džuzepe Konte.

Jaunās valdības veidošana sabruka, kad Matarella noraidīja ekonomikas un finanšu ministra amatam izvirzīto pret eiro kritiski noskaņoto ekonomistu Paolo Savonu.

Kotarelli no 2008 līdz 2013. gadam SVF ieņēma Fiskālo lietu departamenta direktora amatu un ieguva iesauku Misters Šķēres ar aicinājumiem samazināt budžeta tēriņus Itālijā.

Vairums partiju ir paziņojušas, ka neatbalstīs tehnokrātu valdību un prasīs rudenī rīkot jaunas vēlēšanas, ja koalīcijas valdības veidošana cietīs neveiksmi.

Matarella trešdien uzticēja populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas izvirzītajam kandidātam Kontem valdības veidošanu.

Valdības veidošana nonāca strupceļā, jo Matarella nepiekrita, ka jaunajā valdībā finanšu ministrs būtu Līgas pārstāvis Savona, kurš pazīstams ar kritiskiem uzskatiem par eirozonu. 81 gadu vecais Savona, kurš ieņēma rūpniecības ministra amatu no 1993.gada līdz 1994.gadam, stingri iebilda pret Māstrihtas līguma parakstīšanu un izteicies, ka uzskata eiro par «Vācijas sprostu».

Pirms valdība tiek apstiprināta parlamentā, tā vispirms ir jāapstiprina prezidentam.

Līgas līderis Mateo Salvīni svētdienas vakarā paziņoja, ka nepiekritīs tam, ka tiek ietekmēta valdības veidošana, un brīdināja, ka Itālijā varētu būt jārīko ārkārtas vēlēšanas.

Kontes izvirzīšana premjera amatam bija radījusi cerības, ka Itālijai varētu izdoties izkļūt no politiskā strupceļa, kādā tā nonāca pēc 4.martā notikušajām vēlēšanām, kurās nevienam politiskajam spēkam neizdevās iegūt pietiekamu vairākumu valdības izveidošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu