Jaunieši izmanto skolas printeri naudas viltošanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/tnimalan

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Ogres iecirkņa darbinieki aizturējuši četrus jauniešus aizdomās par naudas viltošanu. Viltotās piecu un desmit latu banknotes bijušas sliktas kvalitātes.

Vilto 5 un 10 latu banknotes

Kā TVNET pastāstīja VP pārstāvis Toms Sadovskis, laika posmā no šā gada 23. februāra līdz 2. martam Ogres veikalos nonāca viltotas piecu un desmit latu banknotes. Marta sākumā viena apkrāptā veikala darbinieki par notikušo ziņoja policijai. VP RRP Ogres iecirkņa darbinieki uzreiz sāka izmeklēšanu, kuras laikā policisti noskaidroja, ka viltotā nauda realizēta astoņās tirgotavās.

Izmeklēšanas gaitā marta pirmajās nedēļas Ogres iecirkņa darbinieki aizturēja četrus jauniešus, trīs no tiem ir dzimuši 1992. gadā, bet viens 1991. gadā. Viens no 1992. gadā dzimušajiem ir agrāk sodīts par zādzību, bet pārējie trīs aizdomās turamie agrāk nav nonākuši policijas redzeslokā, turklāt mācās vienā no Ogres mācību iestādēm. Visi aizturētie savu vainu nozieguma izdarīšanā atzīst. Viņiem piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

No aizturētajiem policijas darbinieki noskaidroja, ka naudu viņi izgatavoja mācību iestādē, kurā mācījās, – piecu un desmit latu banknotes viņi izdrukāja ar printeri, kas bija pieejams skolas audzēkņiem.

Paši jaunieši apzinājās, ka viltojumi ir ļoti nekvalitatīvi, tādēļ tos realizēja, iepērkoties tirgotavās, kurās bija lielāka iespēja, ka nauda netiks pārbaudīta uzreiz, – lietotu apģērbu veikalā, sēklu veikalā, puķu veikalā.

Policijā vēršas veikala darbinieki

Ogres iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieki noskaidroja, ka jaunieši viltotās banknotes mēģinājuši realizēt astoņās tirdzniecības vietās, bet sekmīgi viņiem tas izdevies tikai sešās. Jāpiebilst, ka policijā vērsās tikai viena veikala darbinieki, pārējo apkrāpto veikalu noskaidrošanai policijai bija nepieciešamas aptuveni divas nedēļas. Kopējie tirgotājiem radītie zaudējumi ir nelieli – vien daži desmiti latu.

Jaunieši atzīst, ka nav apzinājušies izdarītā nozieguma smaguma pakāpi, bet tas viņus no atbildības neatbrīvo. Krimināllikuma 192. panta 2. daļā - viltotas naudas un valsts finanšu instrumentu izgatavošana, izplatīšana, pārvadāšana, pārsūtīšana, iegādāšanās un glabāšana, ja to izdarījusi organizēta grupa - paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu