Vairāki bērni nonākuši slimnīcā, iedzerot etiķa esenci

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēdējās divās nedēļās smagus barības vada apdegumus guvuši seši bērni vecumā no septiņiem mēnešiem līdz divarpus gadiem, iedzerot etiķa esenci, atkaļķošanas līdzekli vai citu sadzīves ķīmiju, informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Gūst smagus apdegumus

Viņa norāda, ka barības vada ķīmiskie apdegumi ir smaga sadzīves trauma, ko biežāk iegūst bērni vecumā no viena līdz trīs gadiem. Galvenokārt ķīmiskos apdegumus bērni gūst mājās, tas nozīmē, ka vēl joprojām bērniem netiek nodrošināta droša vide - bīstamas ķīmiskas vielas tiek turētas bērniem viegli pieejamās vietās.

Biežāk traumas tiek gūtas no sadzīvē lietojamiem līdzekļiem - veļas pulvera, trauku mazgājamā līdzekļa

-, kas parasti rada mutes/rīkles gļotādas kairinājumu, savukārt otra grupa ir etiķa esences radītie barības vada apdegumi un apdegumi, kas gūti ar sārmu, radot smagus, neatgriezeniskus barības vada bojājumus. Tāpat bieži traumas bērniem izraisa degmaisījumi, kālija permanganāts, acetons, briljantzaļā spirta šķīdums.

Etiķa esenci vairs netirgo

Namniece atgādina, ka pēc vairāku gadu diskusijām, kurās iesaistījās Bērnu slimnīcas mediķi, kas ikdienā redz esences nodarīto postu, kopš 2010.gada 1.janvāra 70% etiķa esence pārtikas veikalos vairs nav pieejama, taču cilvēki turpina to iegādāties ārpus Latvijas vai izmanto iepriekš veidotos etiķa esences krājumus, vienlaikus apdraudot bērnu veselību.

Bērnu slimnīcas mediķi atkārtoti vecākus aicina sadzīves ķīmiju, etiķa esenci, medikamentus novietot drošā, stabilā un bērniem nepieejamā vietā. Ja tomēr noticis nelaimes gadījums, nekavējoties jāsazinās ar ārstniecības personu. Sekmīga ārstēšana būs iespējama, ja ārstam būs zināma precīza informācija par konkrēto ķīmisko maisījumu, tādēļ nepieciešams ārstniecības personai uzrādīt konkrēto produktu un tā iepakojumu. Mediķi arī aicina neatstāt bērnus bez uzraudzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu