Kāpņutelpā sašauts «kompromat.lv» žurnālists Jākobsons (161)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas centrā ceturtdien sašauts portāla kompromat.lv žurnālists Leonīds Jākobsons, apstiprina Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) vadītāja Inga Spriņģe. Policija TV3 ziņām teica, ka vienīgais liecinieks ir Jākobsona deviņus gadus vecais puika. Pašlaik žurnālists esot ievietots Stradiņa slimnīcā, viņa dzīvībai briesmas nedraud. Jākobsona kolēģis uzskata, ka žurnālista sašaušana ir saistīta ar viņa profesionālo darbību.

Pievienots N.Ušakova komentārs; papildināts saskaņā ar jaunāko informāciju un pievienots video.

Jākobsons strādā portālā «kompromat.lv», kurā pērn tika publicēta Rīgas mēra Nila Ušakova («Saskaņas centrs») elektroniskā pasta sarakste.

Cietušais pats izsaucis mediķus

Kā novēroja aģentūra LETA, incidents noticis kāpņutelpā starp ēkas 1. un 2.stāvu. Uz flīzētās grīdas īsu brīdi pēc notikušā bija redzama gaišu, biezu asiņu peļķe. Kāpņutelpā bija arī vēmekļi. Uz palodzes mētājās bezmaksas avīzes.

Pēc ievainojuma gūšanas žurnālists pats esot uzskrējis uz savu dzīvokli, kas atrodas augstākā stāvā, un izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Žurnālistu sašauj dēla klātbūtnē

Kā šovakar informēja LNT ziņas, uzbrucējs iešāvis sejā, turklāt uzbrukuma brīdī žurnālists bijis kopā ar savu deviņus gadus veco dēlu. Pēc šaušanas Jākabsonam palīgā esot steigušies tēvs, sieva un kaimiņš no pretējā dzīvokļa.

Cietušā kaimiņš Aleksandrs Zaidels raidījumam stāstīja, ka pēc incidenta Jākabsons bijis pie samaņas. Ar mediķu palīdzību pats aizgājis līdz ātrās palīdzības mašīnai. Liecinieks arī izsaka pārliecību, ka uzbrucējs žurnālistu speciāli gaidījis.

«Es domāju, ka viņam gribēja trāpīt pa īstam, bet trāpīja drusciņ garām, tā kā veicās. Samaņā, viss ir kārtībā, viss ir kārtībā, cilvēkam ļoti veicās, varēja gadīties kaut kas cits,» tā LNT ziņām atzina Zaidels.

Cietušo pašlaik aprūpē mediķi, un policijas informācija liecina, ka cietušajam nav dzīvības briesmu.

Stradiņa slimnīcas pārstāve Ieva Lapsa nekādu informāciju nesniedza, norādot, ka bez pacienta atļaujas to liedz darīt Pacientu tiesību likums. Lapsa piebilda, ka šodien informācija šajā jautājumā arī netiks sniegta.

Policija apstiprina uzbrukumu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis apstiprināja, ka ceturtdien Rīgas centrā ir noticis uzbrukums cilvēkam kāpņutelpā, izmantojot pagaidām nenoskaidrotu ieroci ‒ traumatisko, gāzes vai citu ieroci.

Policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas ‒ noziegums pret personas veselību. Uz jautājumu, vai policijai jau ir aizdomās turētie, Sadovskis atbildēja, ka izmeklēšanas interesēs plašāka informācija patlaban netiek sniegta.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis apliecināja, ka viss vēl jāpārbauda - vai viņam pašam bija ierocis, vai tiešām ir sašauts, varbūt pats ir sašāvies.

Policija plašākus komentārus par šodienas notikumiem Rīgas centrā, tai skaitā cietušā personību, nesniedz.

Kolēģis šaušanu saista ar Jākobsona profesionālo darbību

Interneta portāla «kompromat.lv» žurnālista Leonīda Jākobsona sašaušana var būt saistīta vienīgi ar viņa profesionālo darbību, - šādu viedokli biznesa portālam «Nozare.lv» pauda Aleksandrs Šabanovs, kurš palīdzējis viņam veidot portālu.

Šabanovs minēja vairākas tēmas, ar kurām bija saistīts Jākobsons. Viena no tām ir sabiedrības uzmanības lokā nonākusī Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) e-pasta sarakstes publiskošana. Pēc Šabanova teiktā, Jākobsons arī bija liecinieks krimināllietā, kurā par 25 000 latu kukuļa izspiešanu apsūdzēta Jūrmalas pilsētas prokurore Irina Bogdanova un uzņēmējs Boriss Rjazanskis. Savukārt jaunākā tēma saistīta ar Juriju Kozlovu, kurš tiek turēts aizdomāts par e-pasta sarakstes zādzību Rjazanska interesēs.

Šabanovs teica, ka laiku pa laikam ticies ar Jākobsonu, abi apmainījušies ar informāciju. Pēdējo reizi abi tikušies pēdējo divu nedēļu laikā, un tad nekādas aizdomas vai informāciju par draudiem Jākobsons nav izteicis.

Politiķi sašutuši par uzbrukumu žurnālistam Jākobsonam

Uzbrukums žurnālistam Leonīdam Jākobsonam ir uzbrukums žurnālistikai un Latvijas preses brīvībai, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V).

Kalniete savā paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda, ka Jākobsons atmaskojis apvienības «Saskaņas centra» līdera Nila Ušakova attiecības ar Krievijas vēstniecību un televīziju.

«Tagad ar viņu izrēķinās ar tādām metodēm kā Krievijā. Sajūta riebīga, jo grūti ticēt, ka tā ir nejaušība. Acīmredzot tie, kurus Jākobsons atmaskoja, baidās no patiesības un ir gatavi uz jebkuru nelietību,» pauž Kalniete.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) uzsvēra, ka tas ir slikti un nepieņemami, ka demokrātiskā un tiesiskā valstī tiek sašauts žurnālists.

Latkovskis cer, ka policija rīkosies profesionāli. «Šādi noziegumi jāizmeklē ātri un vainīgie jāsoda,» uzsvēra politiķis.

Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņas centrs») savā «Twitter» kontā pēc žurnālista Leonīda Jākobsona sašaušanas pavēstījis, ka viņam ir alibi, un novēl žurnālistam veseļoties. «Man ir alibi,» čivinātājkontā raksta mērs, pievienojot smaidiņu.

Viņa preses sekretāre Anna Kononova: «Ir alibi - viņš visu dienu piedalījās sanāksmēs, esmu lieciniece. Kad sāka birt ziņas, bijām Rīgas 80.vidusskolā,» sacīja Kononova.

«Jūtu līdzi katram rīdziniekam, kurš kļuva par nozieguma upuri, arī Jākobsona kungam, un ceru, ka noziegums tiks atklāts,» uzsvēra Ušakovs.

Aizdomas par to, ka žurnālista sašaušana varētu būt saistīta ar viņa profesionālo darbību, publicējot Ušakova elektroniskā pasta vēstules, Ušakovu uzjautrinot.

Publisko Ušakova saraksti ar Krievijas vēstnieku

Jākobsons pēdējā laikā nonāca plašsaziņas līdzekļu uzmanības centrā pēc tam, kad portālā «kompromat.lv» tika publicētas Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) 2008.gada e-pasta vēstules, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bija 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādāja par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pameta darbu Latvijā.

Portāls «kompromat.lv», kura rīcībā nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonākuši «tūkstošiem e-pastu», un tajos esot arī informācija par «Saskaņas centra» reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tās rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu publicēšanas portāls «kompromat.lv» kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

Ušakovs «kompromat.lv» žurnālista aizturēšanu nekomentē

Jākobsonam jau pirms vairākiem gadiem bija konflikts ar Ekonomikas policijas pārvaldi (EPP), kuras paspārnē izveidotā Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa tagad izmeklē viņa lietu. Pēc Jākobsona sūdzības, ka divi EPP darbinieki - Germans Čistjakovs un Viktors Montiks - mēģinājuši uzkūdīt kādu uzņēmēju ar viņu izrēķināties, policistiem tika piemērots disciplinārsods - piezīme. Jākobsons norādīja, ka šāda iecere saistīta ar kritiku, kuru «kompromat.lv» savulaik publicēja par EPP toreizējo priekšnieku Ivanu Roščenkovu.

Savukārt Montiks, kura vadītā nodaļa nodarbojas ar cīņu pret nelikumīgu akcizēto preču apriti, pagājušajā mēnesī tika atbrīvots no pienākumu pildīšanas saistībā ar aizdomām par kontrabandas piesegšanu. Iespējamo noziegumu konstatēja Valsts ieņēmumu dienests un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Grāmatā «Cits ķēķis: zem likumīgā jumta» aprakstīts Jūrmalas prokurores kukuļņemšanas lietā apsūdzētā uzņēmēja Borisa Rjazanska iesniegums Saeimas Nacionālās drošības komisijai, kurā cita starpā minēts, ka, «vadoties no dažādiem tiešiem un netiešiem pierādījumiem», esot jāsecina, ka portāla «kompromat.lv» pārstāvji «iespējams, izpilda nelikumīgus KNAB lūgumus par atsevišķu valsts amatpersonu nomelnošanu, kā arī nepatiesu ziņu izplatīšanu par fiziskajām personām».

Komentāri (161)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu