AT priekšā stāsies cilvēktirdzniecībā apsūdzētais «Modeles.lv» vadītājs (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Nākamnedēļ Augstākajā tiesā (AT) apelācijas kārtībā aiz slēgtām durvīm plānots izskatīt krimināllietu, kurā par cilvēku tirdzniecību, personu nosūtīšanu seksuālai izmantošanai un sutenerismu apsūdzētais modeļu aģentūras «Modeles.lv» vadītājs - 1974.gadā dzimušais Ruslans Tihonovs.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2010.gada 29.septembrī Tihonovam piesprieda piecu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Tiesas zālē viņš gan netika apcietināts.

Tomēr vēlāk par minēto spriedumu Tihonova advokāts iesniedza apelācijas sūdzību, tāpēc lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas apelācijas kārtībā to sāks izskatīt 19.aprīlī plkat.10, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā ziņots, sākot izskatīt lietu Rīgas apgabaltiesā, apsūdzētais savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos daļēji atzina.

2009.gada pavasarī Valsts policija nāca klajā ar paziņojumu, ka tai izdevies atklāt divas modeļu aģentūras, kuru aizsegā nepilngadīgas meitenes un sievietes no Latvijas tikušas vervētas un nosūtītas uz dažādām Eiropas valstīm seksuālai izmantošanai.

Viena no aģentūrām bijusi «Modeles.lv». Saskaņā ar domēnu reģistru vietne «modeles.lv» reģistrēta SIA «RT kompānija». Kā liecina «Firmas.lv» informācija, Tihonovs līdz 2011.gada nogalei bijis šī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Viņam savulaik piederējušas arī uzņēmuma daļas. Patlaban gan uzņēmumā vienpersoniski saimnieko kāds 1973.gadā dzimušais Juris Tihonovs, kurš ir arī firmas īpašnieks.

Kā iepriekš pastāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja 2.nodaļas jeb nodaļas cīņai ar cilvēku tirdzniecību priekšnieks Artūrs Vaišļa, modeļu aģentūras vadītājs, 1974.gadā dzimis Latvijas pilsonis Ruslans, vervējis meitenes uz dažādām Eiropas valstīm - Lielbritāniju, Franciju, Itāliju, Vāciju, Somiju, kā arī ārpus Eiropas Savienības uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem seksuālo pakalpojumu sniegšanai vairākiem pastāvīgiem ļoti bagātiem klientiem. Puse no seksuālo pakalpojumu sniegšanas rezultātā saņemtās atlīdzības parasti tikusi pašam Ruslanam.

Kopā ar šo Latvijas pilsoni līdzdarbojies arī kāds Krievijas pilsonis A. Tieši viņš izvēlējies, kuras meitenes no Ruslana modeļu aģentūras nosūtīt šai verdzībai. Krievijas pilsoni aizturējušas Lielbritānijas tiesībsargājošās institūcijas, un pret viņu tiesvedība sākta jau iepriekš.

Savukārt 2009.gada 12.maijā Latvijas pilsonis Ruslans atzīts par aizdomās turamo Krimināllikuma (KL) 154.1 panta 2.daļā un 165.1 panta 2.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā.

Tiesas priekšā Tihonovs stājās, būdams apsūdzēts pēc trim KL pantiem - KL 154.1 panta 2.daļas, 165.1 panta 2.daļas un 165.panta 2.daļas.

KL 154.1 panta 2.daļā minētais noziedzīgais nodarījums ir cilvēku tirdzniecību, ja tā izdarīta ar nepilngadīgām personām, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tā izdarīta atkārtoti. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu.

KL 165.1 panta 2.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir personas nosūtīšana ar tās piekrišanu seksuālai izmantošanai, ja tā izdarīta iedzīvošanās nolūkā, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tā izdarīta atkārtoti. Likumā paredzētais sods par šādām darbībām ir brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt KL 165.pantā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir sutenerisms jeb tādas personas izmantošana iedzīvošanās nolūkā, kura nodarbojas ar prostitūciju. Šī panta 2.daļā paredzētas tādas pašas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa vai arī tās izdarītas attiecībā uz nepilngadīgām personām. Par to paredzēts brīvības atņemšanas sods uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu.

Saskaņā ar izmeklētāju noskaidroto Tihonova krimināllietas pirmsākumi meklējami 2008.gadā, kad uz aizdomu pamata par iespējamu cilvēku tirdzniecību Lielbritānijā, Sauthemptonas lidostā, tika iztaujātas divas nepilngadīgas 16 un 17 gadu vecas Latvijas pilsones, kuras pateica, ka pēc atlidošanas galapunktā viņām jādodas uz viesnīcu, kur viņām ir rezervētas istabas un sagaidīs vīrietis A. Viena no nepilngadīgajām tikai lidmašīnā no otras meitenes uzzināja, ka viņas tiek sūtītas pie vīrieša seksuālo pakalpojumu sniegšanai, solot par to 1000 eiro (ap 710 latu) katrai.

Kā iepriekš norādīja policijas pārstāvis Vaišļa, iegūtā informācija liecināja par nepārprotamu bērnu tirdzniecības gadījumu. Uz aizdomu pamata par nepilngadīgo meiteņu pasūtīšanu seksuālajai izmantošanai Lielbritānijā tika aizturēts Krievijas pilsonis A. Pret personu grupu, kura, darbojoties abās valstīs, mēģināja nosūtīt no Latvijas meitenes seksuālai izmantošanai uz Lielbritāniju, izmantojot Latvijas policijas sakaru virsnieka Lielbritānijā atbalstu, 2008.gadā 17.septembrī tika sākta kopēja izmeklēšana ar Lielbritānijas policiju pēc KL 154.1 panta 2.daļas.

Uz aizdomu pamata par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu 2009.gada 27.janvārī tika aizturēts agrāk nesodītais jau minētais Ruslans, kurš vēlāk tika atzīts par aizdomās turamo minētā noziedzīgā nodarījuma īstenošanā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā, lūdzot tiesisko palīdzību Apvienotajai Karalistei, tika iegūta informācija, ka modeļu aģentūras vadītājs Ruslans mantkārīgā nolūkā nodarbojies ar sieviešu un Latvijas nepilngadīgu meiteņu vervēšanu un nosūtīšanas organizēšanu uz dažādām ārvalstīm seksuālai izmantošanai. Ruslans bijis pazīstams ar Krievijas pilsoni A., pēc kura lūguma viņš regulāri sūtījis paziņam savas modeļu aģentūras meiteņu fotogrāfijas. Pēc tam A. izvēlējies tīkamākās meitenes, kuras vēlāk pēc viņa norādēm tikušas nosūtītas uz dažādām Eiropas valstīm, iepriekš pastāstīja policijas pārstāvis Vaišļa.

Pēc Apvienotās Karalistes Kroņa prokuratūras sniegtās informācijas, Krievijas pilsonim A. ir uzrādīta apsūdzība par personu iesaistīšanu prostitūcijā.

Vaišļa iepriekš norādīja, ka naudas vilinājums bijis galvenais faktors, kādēļ meitenes piekritušas šādām saistībām. Piemēram, «strādājot pie Ruslana bagātajiem klientiem», modelēm solīta milzu nauda par vienu pakalpojumu - no 800 eiro (562 latiem) līdz pat 4000 eiro (2811 latu), kā arī ceļojumi. Dažai labai meitenei pat ceļojums licies dāsns atalgojums, jo pirms tam nekāda pārticība neesot bijusi.

Daļa no cietušajām meitenēm tagad atrodas Latvijā, strādā arī citos darbos, citas meitenes turpina iesākto arodu ārvalstīs.

Vaišļa uzsvēra, ka šī ir viena no pirmajām lietām Latvijas vēsturē, kad ir izdevies pierādīt cilvēku tirdzniecību modeļu aģentūru aizsegā. Pierādījumi galvenokārt balstoties uz personu liecībām un abu pušu konfrontācijas laikā sniegtajām atbildēm. Šādas lietas esot ļoti grūti pierādāmas, jo meitenes nelabprāt sniedz liecības, nevēloties atminēties pagātni.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu