«Vairāk saules» konkurenti nosūtījuši e-pastus vairākiem tirdzniecības centriem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Dienā, kad uzņēmuma «Vairāk saules» restorānos notika kratīšanas, vairāki tirdzniecības centri saņēmuši e-pasta vēstules no picērijas «Čili pica», svētdien vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Par vienu no vēstulēm raidījumam stāsta tirdzniecības centra «Domina shopping» mārketinga direktore Iveta Zvaigzne-Ālere: «Dienā, kad «Vairāk saules» aizvēra, mēs «Domina shopping» vadība, pārdesmit minūtes pēc tam, kad tur ieradās kriminālpolicija, saņēmām e-pastu ar jautājumu: vai jūs tagad esat laimīgi un norādi, ka uzņēmumam ir problēmas par nodokļu nemaksāšanu. No tā mēs nevaram izdarīt 100% secinājumus, bet mēs aicinām pievērst tam uzmanību.»

Restorānos «Vairāk saules» izmeklēšanu veic Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde, kuras lietvedībā ir maz nodokļu lietu. Policija nav atklājusi, vai prasīs palīdzību VID kases aparātu speciālistiem.

Kā norāda «Nekā personīga»,

parasti nodokļu lietas izmeklē Valsts ieņēmumu dienests.

Tas arī atbild par kases aparātu licencēšanu un uzraudzību. VID finanšu policija izmeklēja gan šmaukšanos ar nodokļiem «Čili picā» Liepājā, gan «Gan bei» restorānos.

VID «Vairāk saules» pārbaudīja 2016. gada martā. Salīdzinot kases aparātos veiktās operācijas ar grāmatvedības datiem, darījumi sakrita. Ārkārtas pārbaudē restorānā Valdemāra ielā VID ieradās arī pērn augustā. Uzņēmums bija uzstādījis pirmos jaunos kases aparātus, par ko saņēma uzslavas no VID.

RRP Kriminālpolicijas pārvaldes vecākā inspektore Inese Lazda atteicās atbildēt uz «Nekā personīga» uzdotajiem jautājumiem,

tai skaitā arī par to, vai sabiedrība var būt droša, ka policija nepilda konkurentu pasūtījumu.

Visi «Vairāk saules» restorāni, kuros policija šīs nedēļas sākumā veica kratīšanas, brīvdienās atsākuši darbu. No apcietinājuma pret 30 tūkstoš eiro lielu drošības naudu izlaista galvenā grāmatvede un šefpavārs; IT speciālists, kurš nebija «Vairāk saules» darbinieks, atstāts apcietinājumā. Uzņēmums cenšas atjaunot savu saimniecisko darbību, bet krietni grūtāk būs atjaunot reputāciju. Policija uzņēmumu tur aizdomās par kases aparātu sagrozīšanu divu gadu garumā, taču pērn augustā notikušajās pārbaudēs Valsts ieņēmumu dienests šādus pārkāpumus neatklāja.

Šo otrdien no visiem sešiem «Vairāk saules» restorāniem Rīgā tika izdzīti apmeklētāji, darbiniekus nostādīja pie sienas,

birojā policija ieradās maskās un aizsargbruņās.

Vērienīgās kratīšanas policija pamatoja ar vienu mērķi – restorānos ilgstoši tiekot slēpti patiesie ieņēmumi, valsti nodarot pusotru miljonu lielus zaudējumus.

Pēc policijas versijas iespējamo noziegumu pastrādājušas 4 personas. «Vēl vairāk saules» piegādes vadītājs Dmitrijs Balaba it kā sarūpējis nelegāli radītu datorprogrammu un nodevis to IT speciālistam Edgaram Štrombergam. Štrombergs modificējis kases aparātus, lai samazinātu dienas ienākumus katrā restorānā. Pēc tam daļa skaidrās naudas izmaksāta darbiniekiem aplokšņu algās. Šo shēmu it kā palīdzējusi noslēpt uzņēmuma grāmatvede.

Policija domā, ka uzdevumus IT speciālistam Štrombergam devis Aivo Šneiders, kurš ir «Vairāk saules» līdzīpašnieks, bet ikdienā strādā virtuvē.

«Vairāk saules» līdzīpašnieks Mārtiņš Kalniņš raidījumam norādījis, ka

Štromberga paturēšana apcietinājumā ir absurda - viņš ir ar ārpakalpojumu piesaistīts cilvēks,

kurš uzņēmumā veic interneta nodrošinājumu, uzstāda novērošanas kameras; viņam ar uzņēmuma tiešo darbību nav nekāda sakara.

Plaša mēroga kratīšanās ar holdingu saistīto cilvēku dzīvesvietās policija izņēmusi visus datorus un telefonus.

Nauda meklēta pat bērnu krājkasītēs.

Pārmeklētas arī automašīnas. Kratīšana veikta arī holdinga padomes locekļa advokāta Jāņa Ešenvalda mājās, atņemts advokāta telefons, ko likums aizliedz darīt.

2016. gadā «Vairāk saules» tika reorganizēts. Uzņēmumu sadalīja – ražošanas cehs tika nodalīts no restorāniem un banketu servisa. Ja restorāna tīkla bilancē nodokļos redzams kritums, tad visa uzņēmumu grupa pērn nodokļos samaksāja ap 800 tūkstoš eiro. Šī gada progozēm vajadzētu pārsniegt miljonu.

«Vairāk saules» ieņēma nomnieka vietu divos tirdzniecības centros, kuros iepriekš atradās «Čili pica», tāpat «Vairāk saules» pārvilinājusi vairākus vadošus konkurentu darbiniekus. Policija neatklāj, cik sen tā novēro uzņēmumu, vien informē, ka krimināllieta sākta pēc kāda iesnieguma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu