Eihmanis atzīst, ka dzīvokļa statusa mainīšana bija kļūda.

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Eihmanis šodien tiesas sēdē atzina, ka nopietnākā viņa kļūda bija piekrist dienesta dzīvokļa statusa maiņai.

"Tā bija mana nopietnākā kļūda, ka 1998.gada janvārī piekritu mainīt dzīvokļa statusu. Ja šāda mana lēmuma nebūtu, tad nebūtu arī šā tiesas procesa," sacīja Eihmanis. Atbildot uz prokurora jautājumiem, Eihmanis arī norādīja: viņam nebija pamata uzskatīt, ka dzīvokļa remonta summas ir pieaugušas četrkārt, jo sākumā sastādītās tāmes par dzīvokļa remontu bija aptuveni 10 līdz 12 tūkstoši latu. Par kopējām dzīvokļa remonta izmaksām Eihmanis uzzinājis no preses un pēc Aizsardzības ministrijā veiktās dienesta pārbaudes beigām. Viņam kā toreizējam NBS komandierim neesot ienācis prātā kontrolēt katru soli, kas "tika darīti vai nedarīti" saistībā ar šā dzīvokļa remontu. Atbildot uz prokurora jautājumu, kas ir atbildīgs par 1998.gada 30.martā parakstīto līgumu ar būvfirmu "Uzvara", Eihmanis atbildēja, ka "tas ir cilvēks, kurš pildīja Zemessardzes komandiera pienākumus, viņam atrodoties komandējumā Amerikā". Kamēr Eihmanis 11 mēnešus mācījās Amerikā, viņa pienākumus Zemessardzes komandiera amatā pildīja Jēkabs Blauss. Eihmanis šodien tiesā atgādināja, ka jau kopš 1998.gada beigām viņš ar Aizsardzības ministriju pārrunā, kādā kārtībā un kādos termiņos viņš šos dzīvokļa remontā ieguldītos vairāk nekā 43 tūkstošus latu varētu atmaksāt. "Varu apstiprināt, ka esmu gatavs uzņemties dzīvokļa remontam ieguldīto līdzekļu atmaksāšanu, un ne tāpēc, ka jūtos vainīgs, bet tādēļ, ka uzskatu to par goda un cieņas apliecinājumu," sacīja Eihmanis. Patlaban tiesa izskata lietas materiālus, un paredzams, ka prokurors lūgs pārtraukumu līdz rītdienai, lai varētu sagatavoties tiesu debatēm. Nolasot apsūdzības rakstu, prokurors norādīja, ka Eihmanis ar savām darbībām ne tikai ļaunprātīgi izmantojis savu dienesta stāvokli, bet arī kompromitējis augsta ranga virsnieka godu. Pats Eihmanis savu vainu neatzīst. Pagājušā gada 21.maijā Ģenerālprokuratūra Eihmanim uzrādīja apsūdzību par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgu apsvērumu dēļ. Eihmanim apsūdzība izvirzīta pēc Kriminālkodeksa 237.panta 1.daļas, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu līdz pat desmit gadiem. Eihmaņa "dzīvokļa krimināllietas" ietvaros Aizsardzības ministrija ir atzīta par civilprasītāju. Plānots, ka Aizsardzības ministrija civilprasību varētu celt par Ls 43 000, kas atbilst Eihmaņa izsaimniekotajiem Zemessardzes līdzekļiem viņa dzīvokļa remontā. Eihmaņa dzīvoklim kādu laiku bija dienesta dzīvokļa statuss, tā remontam no Zemessardzes budžeta tika izlietoti vairāk nekā Ls 43 000. Eihmaņa dzīvokļa remontam iztērētā Zemessardzes budžeta nauda kļuva par iemeslu vairāku amatpersonu sodīšanai, kā arī paša Eihmaņa atbrīvošanai no NBS komandiera amata. Kā drošības līdzeklis Eihmanim piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, taču tas neaizliedz Eihmanim braucienus, kas nepieciešami darba pienākumu veikšanai. Patlaban Eihmanis strādā par pasniedzēju Baltijas valstu aizsardzības koledžā Tartu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu