Atstāj spēkā spriedumu bijušajam NBS komandierim Eihmanim .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien atstāja spēkā apgabaltiesas spriedumu bijušajam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim Jurim Eihmanim. Eihmanis bija apsūdzēts ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā, sava dzīvokļa remontam izlietojot Ls 43 000 no Zemessardzes budžeta.

Rīgas apgabaltiesa šā gada februārī Eihmanim piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti, ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, no viņa piedzenot dzīvokļa remonta izdevumus Ls 30 360 apmērā. Eihmaņa advokāts Uģis Grūbe šodien tiesas sēdē lūdza tiesu pievērst uzmanību faktam, ka laikā, kad notika Eihmanim piešķirtā dzīvokļa statusa maiņa un remonts, apsūdzētais atradās komandējumā ASV un viņa vietā Zemessardzes komandiera pienākumus pildīja Jēkabs Blaus. Advokāts uzskata, ka tādējādi Eihmanis nevar tikt atzīts par amatpersonu un viņu nevar tiesāt par amata noziegumu. Pēc advokāta domām, visas Zemessardzes komandiera pilnvaras bija nodotas Blauam, jo nevar būt situācija, ka vienā amatā ir divas personas - viena ilgstošā komandējumā ārpus valsts un otra, kas iecelta prombūtnē esošās personas vietā. Arī Eihmanis skaidroja, ka šajā laikā viņš nav pildījis komandiera pienākumus. Pēc Eihmaņa domām, citas amatpersonas, kas bija iesaistītas dzīvokļa remonta formēšanā, tikai vēlas izvairīties no atbildības. Savukārt prokurors Andrejs Andrejevs pauda viedokli, ka Eihmanis, lai arī atradās komandējumā, no amata atcelts nebija - viņam bija saglabāts komandiera statuss, tika maksāta darba alga un viņam bija arī visas pilnvaras rīkoties kā komandierim. Prokurors turklāt norādīja, ka Eihmaņa un viņa advokāta kasācijas sūdzībās galvenokārt tiek lūgts pārvērtēt atsevišķus pierādījumus lietā, kas nav kasācijas instances uzdevums. Prokurors pauda viedokli, ka subjektīvs apstākļu vērtējums nevar būt par pamatu tiesas lēmuma atcelšanai. Kā paziņoja AT Senāts, motivējošajā spriedumā tiks norādīts, ka Eihmanis bija amatpersona un ir pamatoti saukts pie atbildības par amata noziegumu. Kā ziņots, Ģenerālprokuratūra Eihmanim uzrādīja apsūdzību pēc Kriminālkodeksa 237.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgu apsvērumu dēļ, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat desmit gadiem. Eihmaņa dzīvoklim kādu laiku bija dienesta dzīvokļa statuss, tā remontam no Zemessardzes budžeta tika izlietoti vairāk nekā Ls 43 000. Eihmaņa dzīvokļa remontam iztērētā Zemessardzes budžeta nauda kļuva par iemeslu vairāku amatpersonu sodīšanai, kā arī paša Eihmaņa atbrīvošanai no NBS komandiera amata. Rīgas Centra rajona tiesa 2000.gada oktobrī attaisnoja Eihmani, jo uzskatīja, ka viņa vaina nav pierādīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu