Svinīgi atklāj atjaunoto Barklaja de Tolli pieminekli .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptuveni 200 rīdzinieku un Rīgas viesu klātbūtnē pirmdien Esplanādē, savā vēsturiskajā vietā, atklāts Krievijas karavadoņa Barklaja de Tolli atjaunotais piemineklis.

Pieminekli atklāja Rīgas domes Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis, pieminekļa atjaunošanu atbalstošā uzņēmuma "Teikas nami" līdzīpašniece Svetlana Gomberga un karavadoņa attālais radinieks Martins fon Hiršhauzens. Fon Hiršhauzens pauda prieku par sava attālā tēvoča pieminekļa atklāšanu, kas, viņaprāt, simbolizē Rīgas daudzkulturālo vēsturi, jo karavadonis bija skotu izcelsmes Baltijas vācietis, kas karoja Krievijas armijā. Fon Hiršhauzens atzina klātesošajiem, ka viņiem būs jālemj par pieminekļa nākotni. Atklāšanā pie pieminekļa katrs rīdzinieks varēja speciālā grāmatā ierakstīt savu viedokli, vai piemineklim jāpaliek Esplanādē. Grāmata turpmāk atradīsies Rīgas domes vestibilā, kur katrs līdz gada beigām varēs paust savas domas. Spārītis, atklājot pieminekli, atzina, ka vēl viena vieta Rīgā būs sakārtota un "viss, kas noticis Latvijas teritorijā, ir Latvijas vēsture, arī šīs ir vēsturisks mirklis. Rīga atguvusi to, ko izpostīja Pirmais pasaules karš." Pieminekļa atklāšanas ceremonijā arī piedalījās daži rīdzinieki, kas dzimuši pieminekļa oriģināla uzstādīšanas gadā - 1913.gadā -, un viņus jubilejās sveica "Teikas namu" pārstāvji. Ceremonijā piedalījās arī XIX gadsimta sākuma Krievijas armijas formās tērpti cilvēki. Tāpat uz atklāšanu ieradās ārvalstu vēstniecību pārstāvji, kreiso spēku apvienības līderis Jānis Jurkāns, ka arī padomju laiku Rīgas mērs Alfrēds Rubiks, kas klātesošajiem pauda prieku par pieminekļa uzstādīšanu. BNS jau vēstīja, ka domes Kultūras komiteja neatbalstīja pieminekļa atjaunošanu, bet Pieminekļu padome savulaik atbalstījusi de Tolli pieminekļa uzstādīšanu vēsturiskajā vietā Esplanādē. Domes Attīstības komiteja jūnijā nolēma eksponēt pieminekli pusgadu un apkopot iedzīvotāju viedokļus par to. Ieceri par pieminekļa uzstādīšanu kādā no Rīgas parkiem, pēc sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS datiem, pērn atbalstīja 67,9% rīdzinieku. Barklajs de Tolli (1761 - 1818) bija krievu karavadonis, no 1810. līdz 1812.gadam bija kara ministrs, un viņa dzimta bija saistīta ar Rīgu. Piemienkli de Tolli Rīgā uzstādīja 1913.gadā; Pirmā pasaules kara laikā, kad frontes līnija sāka tuvoties Rīgai, 1915.gadā pieminekli mēģināja evakuēt, bet kuģis, kas izveda pieminekli, tika nogremdēts. "Teikas namu" direktors Jevgenijs Gombergs par saviem līdzekļiem atjaunoja arī Pētera I pieminekli, kuru Rīgas dome pērn nolēma dāvināt Sanktpēterburgai, taču tā izlēma uzstādīt tikai pieminekļa kopiju. Par oriģināla turpmāko likteni joprojām nav skaidrības. Tāpat Gombergs vēlas atjaunot obelisku Vidzemes un Kurzemes ģenerālgubernatoram marķīzam Filipo de Pauluči un citus pieminekļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu