Liels LPP/LC ziedotājs figurē kriminālprocesā par naudas atmazgāšanu (72)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis Gulams Mohammeds Gulami, kurš oktobrī partijai LPP/LC ziedojis 18 000 latus jeb maksimāli atļauto summu, kuru viena fiziska persona gadā var ziedot politiskai organizācijai, ir saistīts ar Ekonomikas policijas (EP) ierosinātu kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu jeb tā saukto naudas atmazgāšanu, atsaucoties uz zinošu, ar iekšlietu struktūrām tieši saistītu avotu sniegto informāciju, šodien ziņo laikraksts "Diena".

Kā izriet no vairāku iekšlietu struktūrās strādājošu laikraksta avotu ziņām, EP kriminālprocess nav vienīgā tiesībsargājošo iestāžu lieta, kas saistīta ar Gulami vārdu. Pērn Valsts policijā (VP) saņemts "DnB Nord" bankas darbinieku iesniegums par Gulami izteiktiem draudiem nogalināt, savukārt 1999.gadā Gulami bijis aizdomās turētais slepkavības lietā. VP oficiālu apstiprinājumu par lietām, kas saistītas ar Gulami, "Dienai" nav izdevies iegūt, jo šādas ziņas par kriminālprocesiem policija nesniedz. Arī "DnB Nord" banka no komentāriem atturējusies. Pats Gulami šonedēļ neatrodas Rīgā un ar laikrakstu par šiem jautājumiem viņš pagaidām neesot runājis.

Gulami dzīvesbiedrei Valentīnai Gulami Latvijā pieder vismaz septiņi uzņēmumi, tostarp 50% kapitāla no viesnīcas "Royal Square Hotel&Suites" Vecrīgā. Šajā viesnīcā vairākkārt redzēts arī LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, atsaucoties uz aculieciniekiem, raksta "Diena", piebilstot, ka Šlesers gan pārliecinoši apgalvojis, ka G.Gulami viņš nepazīst.

"Tie, kas ar G.Gulami saskārušies, atzīst - viņš rada iespaidu, ka viņam ir daudz labu draugu vajadzīgajās vietās. Vairāki avoti arī ziņo, ka Vecrīgas viesnīcā uzturējies arī Kremlim tuvais oligarhs Ališers Usmanovs," vēsta "Diena".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja preses pārstāvis Andris Vitenburgs, vaicāts, vai birojs pievērsis uzmanību G.Gulami ziedojumam un tā likumībai, vienīgi atzina, ka šis ziedojums tiek pārbaudīt tāpat kā visi citi.

Ziedojumi partijai LPP/LC

LETA jau ziņoja, ka LPP/LC oktobrī kopumā saziedoti 25 005 lati, un no tiem 18 000 latu ziedojis G.Gulami. Kā skaidroja atbildīgais par naudas plūsmu partijas kasē Ervīns Straupe, šis ziedotājs esot Latvijas pilsonis, uzņēmējs, kurš darbojoties viesnīcu un ēdināšanas biznesā. Viņš neesot partijas biedrs un līdz šim partijai vēl nebija ziedojis.

Kā liecina Uzņēmuma reģistra apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, līdz 2009.gada 1.jūnijam Afganistānas investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos bija 17 030 lati, kā arī Latvijas Uzņēmumu reģistrā bija reģistrēti seši Afganistānas-Latvijas kopuzņēmumi. Lielākais investors - Gulami Gulam Mohammad, uzņēmums - SIA "Jurtash - Hotels & Resorts Group", darbības veids - viesnīcas un slēgtās ēdnīcas.

TP Latvijai parādā miljonu, LPP/LC - pusmiljonu

Jau ziņojām, ka arī TP tiesā apstrīdēja KNAB lēmumu, ar kuru tai uzdots ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem.

Pēc KNAB datiem, visvairāk līdzekļu 2006.gada Saeimas vēlēšanu kampaņā pārtērējusi Tautas partija (TP) - 529 981 latu. Otrajā vietā pēc visvairāk pārtērētajiem līdzekļiem ierindojusies apvienība "Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš"" (LPP/LC) - 401 610 lati, trešajā vietā - "Saskaņas centrs" ar 4464 latiem. Tālāk seko ZZS, kuras pārtērēto līdzekļu apjoms sasniedz 3351 latu, un partija "Jaunais laiks" ar 2087 pārtērētiem latiem.

Minētās piecas partijas vai to apvienības pārsniegušas priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus kopumā par 941 492 latiem, kas tām būs jāatmaksā valsts budžetā.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu