Pērn Pilsētai un pasaulei bijuši aizdomīgi ziedojumi (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtie sabiedrisko organizāciju gada pārskati apliecinājuši jau iepriekš pausto – Tautas partiju slavinošās trešo personu reklāmas finansējusi Latvijas kuģniecība, Andris Šķēle un Jurģis Liepnieks.

(VID) iesniegtie sabiedrisko organizāciju gada pārskati apliecinājuši jau iepriekš pausto – Tautas partiju (TP) slavinošās trešo personu reklāmas finansējusi Latvijas kuģniecība, Andris Šķēle un Jurģis Liepnieks. Savukārt īstas skaidrības joprojām nav par antilemberga kampaņas autoriem – nodibinājuma Pilsētai un pasaulei patiesajiem finanšu avotiem. No kopumā 130 458 latiem ziedojumos saņemtās naudas 54 392 latus PP ziedojusi kāda ārvalstu juridiska persona Gestal Group Ltd., bet anonīmi šim nodibinājumam "kastītē samests" 54 221 lats.

Deklarāciju VID vēl nav iesniegusi Ērika Stendzenieka organizācija Pa Saule, kura arī kā trešā persona piedalījās priekšvēlēšanu aģitācijā, pārsvarā slavinot Latvijas Pirmo partiju un tās līderi Aināru Šleseru.

Kā paskaidroja VID – ņemot vērā, ka tā dibināta pēc 2006. gada jūlija, to var darīt nākamgad. Tiesa, neminot summas, ziedotāju vārdi tiek publiskoti organizācijas mājas lapā. To vidū ir, piemēram, SIA Kalnozols celtniecība, SIA AB Grupa, Ivo Zonne, Viesturs Koziols un daudzi citi.

2006. gada pārskats Sabiedrībai par vārda brīvību liecina, ka Latvijas kuģniecība tai ziedojusi 156 300 latu, A. Šķēle – 330 000 latu, J. Liepnieks – 80 000 latu, bet kāds Vilnis Auzāns – 10 latu. Kopā ziedojumos Sabiedrība par vārda brīvību saņēmusi 566 310 latu, ko visa pērnā gada laikā arī izlietojusi. Pozitīvisma veicināšanai pērn tā esot iztērējusi 564 201 latu, pārējo naudu – vairāk nekā 2000 latu – administratīvajiem un citiem izdevumiem, 43 latus pat pārtērējot. Gada pārskatā Sabiedrība par vārda brīvību norāda, ka nodevusies galvenokārt pozitīvisma kampaņai, kur sabiedrībā zināmas personas izteicās par politiķiem, un sola arī turpmāk pildīt statūtos paredzētos mērķus, veicinot pozitīvismu. Gan jāatgādina, ka KNAB, ņemot vēra ziedotāju saistību ar TP un to, ka tieši šīs partijas politiķi tika slavināti reklāmas klipos, šobrīd pārbauda, vai pozitīvisma kampaņas izdevumi nebūtu jāpieskaita TP priekšvēlēšanu tēriņiem.

Mazāka tiesībsargājošo un arī politiskos procesus uzraugošo sabiedrisko organizāciju uzmanība pievērsta nodibinājumam Pilsētai un pasaulei, kura saistība ar kādu no partijām neesot tik acīmredzama kā abām minētajām organizācijām, kurām ziedojuši ar partiju saistīti labvēļi. Tiesa, iepriekšējām organizācijām to ziedotāji vismaz ir skaidri. Pilsētai un pasaulei valdes priekšsēdētājam Artūram Snipam neesot ne jausmas, kas Gestal Group ir par uzņēmumu un ar ko tas nodarbojas. "Es nezinu. Es redzu tikai to, ka ziedotājs pārskaita naudu, un viss," Neatkarīgajai sacīja A. Snips. Nav arī skaidrs, kā šāds uzņēmums uzzinājis par Latvijā esošo nodibinājumu. Neatkarīgā noskaidroja, ka kāds uzņēmums ar nosaukumu Gestal Group atrodas Francijā un nodarbojas ar metālapstrādi, mašīnbūvi, aeronautiku u.c. Taču nav zināms, vai tieši šis uzņēmums ziedojis organizācijai un ar kādu mērķi.

Arī par anonīmo ziedotāju personībām A. Snipam nekas neesot zināms. "Kā es varu zināt? Viņi iemet tai kastītē, un viss," sacīja A. Snips. Vaicāts, vai viņu neinteresē, kas varētu būt ziedojis nebūt ne mazas summas, viņš atzina, ka, "protams, nav labi, ka neatklāj savu vārdu". A. Snips nezinot, kāpēc ziedotājiem tas jāslēpj, taču diemžēl to atļaujot likums. Viņš pieļāva, ka ziedotāji kaut kādu iemeslu dēļ baidās atklāties, taču kamdēļ – neņēmās spriest.

Pilnīga skaidrība ir tikai par trim šīs organizācijas ziedotājiem – 4845 latus ziedojis Deniss Fedoruks, 8000 – Aleksandrs Niklass un 9000 – Arnis Bērziņš. Gada pārskats liecina, ka bez ziedojumiem nodibinājums gandrīz 10 000 latu nopelnījis arī no saimnieciskās darbības, bet statūtos paredzētajiem mērķiem 2006. gadā kopumā izlietojis 154 777 latus – par 30 907 latiem vairāk, nekā bijuši ienākumi. Nauda tērēta, organizējot publiskus pasākumus – piketus, rakstot preses relīzes, rakstus u.c. "Par būtisku sabiedrības atveseļošanu jāuzskata izdevējdarbība – grāmatu Kas ir Lembergs? un Pasaule pēc tam izdošana," rakstīts organizācijas gada pārskatā.

Jāpiebilst, ka Saeimā, izskatot grozījumus Politisko partiju likumā un likumos, kas saistīti ar aģitāciju, paredzēts atrunāt arī trešo personu dalību priekšvēlēšanu kampaņā. Proti, lai nodrošinātu lielāku finanšu avotu caurskatāmību, TP piedāvājusi noteikt, ka trešajām pusēm, kas aģitē par kādu no partijām, būtu jāsniedz pilns pārskats par ziedotājiem, būtu aizliegts pieņemt naudu no anonīmiem finanšu avotiem, juridiskām personām, no ārvalstīm un līdzīgi kā partijām viens ziedotājs gadā nedrīkstētu ziedot vairāk nekā 10 000 latu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu