Pirms došanās uz Eiropas čempionātu futbolā iesaka vakcinēties pret masalām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi iesaka tiem iedzīvotājiem, kuri dosies uz Eiropas čempionātu futbolā, izvērtēt nepieciešamību vakcinēties pret masalām. Vakcinācija ieteicama personām, kuras nav potētas pret masalām vai nav tās pārslimojušas, informēja SVA sabiedrisko attiecību daļā.

Lai gan mūsdienās attīstītās valstīs masalu gadījumi ir reta parādība, Eiropas valstīs šā gada pirmajā ceturksnī tika reģistrēti vairāk nekā 1300 masalu gadījumi, bet iepriekšējā gadā tika reģistrēti mazāk nekā 800 gadījumu. Patlaban nozīmīgi masalu uzliesmojumi ir reģistrēti Šveicē un Austrijā - valstīs, kur šovasar norisināsies Eiropas čempionāts futbolā. Infekcijas izplatīšanās risks ir augstāks vietās, kur ir liels cilvēku kopums, norāda SVA.

Kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem vakcinācija pret masalām lielākajā daļā Eiropas valstu ir iekļauta valsts nodrošinātajā vakcinācijas kalendārā. Saskaņā ar pašreizējo vakcinācijas kalendāru bērniem tiek veiktas divas vakcinācijas pret masalām - 15 mēnešu un septiņu gadu vecumā.

Masalām raksturīgas pazīmes ir ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, izsitumi, kā arī klepus, iesnas un konjunktivīts. Biežākās komplikācijas ir vidusauss iekaisums un pneimonija. Masalu vīruss izplatās ar gaisa pilienu starpniecību. Mūsdienās, pateicoties vakcinācijai, masalas attīstītajās valstīs ir reti sastopamas, taču tā joprojām ir izplatīta slimība daudzās jaunattīstības valstīs.

SVA speciālisti aicina pirms ceļojumiem, īpaši uz jaunattīstības valstīm, apsvērt iespējamos ar ceļojumu saistītos veselības riskus un konsultēties ar ārstu, kas ir specializējies ceļotāju veselības jautājumos.

Antivielu (imunitātes) izveidei vajadzīgs zināms laiks, tāpēc ceļotājiem ieteicams laikus konsultēties ar ārstu, ja ceļojuma galamērķis ir vieta, kur izplatītas slimības, ko var novērst ar vakcināciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu