Premjers prasa skaidrojumu par virsniekiem piešķirtajiem invaliditātes pabalstiem (44)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pamatojoties uz masu medijos izskanējušo informāciju, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) šodien parakstīja rezolūciju aizsardzības, veselības un labklājības ministram, kurā lūdza sniegt skaidrojumu par situāciju ar invaliditātes grupu piešķiršanu un kompensāciju noteikšanu karavīriem, kas tiek atvaļināti no dienesta Nacionālajos bruņotajos spēkos, TVNET informēja premjera pārstāve Līga Krapāne.

Laikrakstā "Latvijas Avīze" publicētā informācija liecina, ka šā gada astoņos mēnešos 21 Latvijas karavīrs, kurš invaliditātes dēļ pametis armiju, kompensācijās vidēji saņēmis 23 386 latus. Visiem kopā tas ir 491 121 lats.

Pēc laikraksta „Latvijas Avīze” rīcībā esošās informācijas, lielākā daļa šo cilvēku ir augstākie virsnieki, kuriem ar reālu kaujas dienestu pēdējā laikā nav bijis sakara. Viņi strādājuši štābos vai veikuši citus papīru darbus.

Turklāt starp kompensāciju saņēmējiem nav arī to karavīru, kuri būtu cietuši karadarbībā Irākā un Afganistānā, zaudējot kāju, roku vai aci.

„Vairāki karavīri, kuri nevēlējās minēt savus vārdus, uzskata, ka šobrīd, kad dramatiski samazina aizsardzības budžetu, šādas milzīgas kompensācijas ir izšķērdība. Piemēram, šā gada pirmajā pusē divi karavīri, atvaļinoties no armijas un tiekot pie trešās invaliditātes grupas, katrs saņēma 24 510 latus, bet deviņi otrās grupas invalīdi – 34 080 latus katrs,” raksta laikraksts.

Aizsardzības ministram Imantam Lieģim līdz 2009.gada 2.oktobrim premjers uzdevis sagatavot strukturētu informāciju par 2009.gada laikā no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem atvaļinātajām personām, kurām piešķirta invaliditāte, sniedzot informāciju par katra šāda karavīra dienesta gaitu, šiem karavīriem pēdējo piecu gadu laikā piešķirtajām veselības kapacitātes kategorijām, viņu dienesta pienākumiem un uzdevumiem, kurus veikušas konkrētās personas, kā arī atvaļinoties piešķirtajām kompensācijām.

Savukārt Veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP) līdz 2009.gada 8.oktobrim sadarbībā ar Veselības inspekciju uzdots veikt pārbaudi par Latvijas armijas Centrālās medicīnas ekspertīzes komisijas un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas rīcību, nosakot invaliditāti atvaļinātām Nacionālo bruņoto spēku militārpersonām, sniedzot izvērtējumu par invaliditātes piešķiršanas pamatotību 2009.gada laikā no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem atvaļinātajām personām.

Labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) premjers prasa līdz 2009.gada 2.oktobrim uzdots sniegt vērtējumu par atvaļinātajām militārpersonām normatīvajos aktos paredzēto kompensāciju apjomu, to salīdzinot ar citām līdzīgām sociālajām grupām (piem., policistiem, prokuroriem u.c.), ievērojot tiesiskās vienlīdzības un samērīguma principu.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu