Domnieki atbalsta pusmiljona latu tērēšanu Rīgas centra izgaismošanai (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien atbalstīja gandrīz pusmiljona latu piešķiršanu pilsētas centra izgaismošanai gar kanālu.

Nepieciešamos darbus iecerēts paveikt līdz Ziemassvētkiem.

Kā liecina pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" sagatavotā informācija, dekoratīvā apgaismojuma izbūve Rīgas centra parku zonas kanālmalas teritorijā varētu izmaksāt vairāk nekā 480 000 latu.

Par šo summu plānots izgaismot K.Barona ielas tiltu, tiltus pie Nacionālās operas, Brīvības pieminekļa un Bastejkalna, K.Valdemāra ielas tiltu un Kronvalda parka tiltu.

Tāpat plānots izgaismot kokus pie Brīvības pieminekļa, atsevišķus kokus Bastejkalnā, koku grupas gar kanālmalu pie Jēkaba kazarmām, Raiņa pieminekli un Esplanādi. Paredzēts arī piemiņas akmeņu izgaismojums.

Kā iepriekš Pilsētas attīstības komitejas sēdē norādīja "Rīgas gaismas" direktors Māris Kuņickis, šāds apgaismojums būs darbināms daudzus gadus un tiks pieslēgts kopējam pilsētas apgaismojuma tīklam. Plānots izmantot LED gaismekļus, kas kalpo ilgi un ir ļoti ekonomiski.

Kuņickis pieļāva, ka rudens un ziemas sezonā dekoratīvais apgaismojums darbotos visu diennakts tumšo laiku, bet vasarā to varētu ieslēgt atsevišķi.

Apgaismojuma izbūvi plāno veikt pati "Rīgas gaisma" pēc saviem izcenojumiem. Lielākās izmaksas būšot prožektoru un gaismekļu iegāde.

Līdzekļus plānots piešķirt no pilsētas infrastruktūras fonda, un par to galīgais lēmums būs jāpieņem domes prezidijam.

Kā norādīja Pilsētas attīstības departamenta direktora vietnieks Ilgvars Francis, infrastruktūras fondā līdzekļu atlikums patlaban esot 1,7 miljoni latu. "Pat ja piešķirsim naudu šim projektam, nākamo gadu sāksim ar vairāk nekā miljonu latu bilancē," sacīja Francis.

Pret pusmiljona latu tērēšanu apgaismojumam iebilda opozīcijas deputāti, norādot, ka tās esot "dzīres mēra laikā".

Rīgas pašvaldība iecerējusi izgaismot pilsētas centra parkus gar kanālu līdz šā gada Ziemassvētkiem, apstiprināja Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova.

Kā iepriekš atzina Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC), šis projekts esot būtībā tas pats, kas tika uz laiku apturēts pagājušajā gadā.

Kuņickis gan šodien deputātiem skaidroja, ka no šā projekta esot paņemti daudzi objekti, bet izpildījums būšot cits.

Bija iecerēts, ka Rīgas kanāla izgaismošanas projekta pirmo kārtu izstrādās pilnsabiedrība "Eiromoduls" par gandrīz vienu miljonu latu. Finansējumu tika plānots gūt no privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem.

"Eiromoduls" piedāvāja radīt "emocionāli estētisku noskaņojumu, ar krāsainu gaismu akcentējot tiltus, pieminekļus un skulptūras, strūklakas, vērtīgākos kokus, mūra faktūru un reljefu". Izcelti tiktu nozīmīgākie objekti un to apkārtne - operas ēka, Bastejkalns un Brīvības piemineklis kā telpiskā dominante.

Par miljonu latu plānoja sakārtot kanāla posmu no Latvijas Nacionālās operas līdz Bastejkalnam, vienlaikus tiktu sakoptas parku teritorijas un papildināti apstādījumi.

Bija paredzēts, ka šie darbi tiks veikti līdz Latvijas valsts jubilejai - 18.novembrim, tomēr projekta realizāciju atlika. Kā tika skaidrots, dažādu procesuālu kavējumu dēļ projekta attīstītāji vairs nav varējuši garantēt, ka kanālmala tiks sakārtota līdz 18.novembrim. Tāpat nebijis skaidrs, vai būs projekta realizācijai nepieciešami līdzekļi.

Ameriks pastāstīja, ka šis projekts "nekur nav pazudis" un kā skiču projekts atrodoties Īpašuma departamentā.

Domnieks pieļāva, ka par projekta realizāciju būs jāvienojas ar pilnsabiedrību "Eiromoduls", tomēr neizslēgdams iespēju par jauna konkursa rīkošanu.

Pilnsabiedrību "Eiromoduls" veido SIA "Moduls Rīga" un "IS partneri".

Kā ziņots, veicot virkni dažādu aktivitāšu un izveidojot speciālu Ziemassvētku programmu, Rīgas domes vadība plāno piesaistīt daudz jaunu tūristu no Krievijas. Līdz gada beigām pilsētu plānots padarīt daudz pievilcīgāku tās iedzīvotājiem un viesiem, izgaismojot parkus.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu