Eksperti: Zatleram jābrauc uz 9.maija svinībām (217)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts prezidentam Valdim Zatleram ir jādodas uz 9.maija Uzvaras dienas svinībām Maskavā, uzskata aptaujātie eksperti. Vienlaikus viņi gan uzsver dažādus nosacījumus, kas jāņem vērā, valsts pirmajai personai dodoties uz svinībām Krievijas galvaspilsētā. Tāpat ekspertus bažīgus dara forma, kādā Latvijas prezidentam darīta zināma iespēja doties uz Maskavu.

Ziņa papildināta ar 1. rindkopu

TVNET sazinājās ar prezidenta kanceleju, lai noskaidrotu, pēc kādiem kritērijiem Zatlers varētu izvēlēties, apmeklēt vai neapmeklēt, 9. maija svinības, taču viņa pārstāve Ilze Rassa norādīja, ka lēmumu par dalību Uzvaras dienā un komentārus, prezidents sniegšot ne ātrāk kā februāra otrajā pusē.

Politoloģe Žaneta Ozoliņa uzskata, ka pēc būtības Zatleram būtu jābrauc uz 9.maija svinībām, taču vērā jāņem virkne nosacījumu.

"Jautājums ir par kontekstu, kādi vēl valstu vadītāji brauks, vai būs kādas papildus tikšanās, kāda būs programma," sacīja eksperte, uzsverot, ka būtiski ir arī zināt pašas Latvijas ārpolitisko nostāju šajā jautājumā.

"Ja cilvēku kaut kur aicina, tad viņš parasti brauc, viņš iet ciemos. Diplomātijā tas ir nozīmīgi. Problēma ir tā, ka politikas veidotāju līmenī šajā jautājumā nav skaidras pozicionēšanās," vērtēja Ozoliņa.

Zatlers turpinātu Vīķes-Freibergas iesākto darbu

Arī Latvijas Universitātes (LU) Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks uzskata, ka Zatleram uz Uzvaras dienas svinībām ir jādodas.

Tādā veidā valsts pirmā persona, pēc eksperta domām, saglabātu pēctecību Latvijas ārpolitikā un turpinātu eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iesākto darbu, izrādot cieņu cilvēkiem, kas svin uzvaru pār nacismu, bet atgādinot, ka Latvijā šī nav svinamā diena, un izskaidrojot tā iemeslus.

"Galvenais, lai būtu pēctecība pārējā politikā, lai mēs nemainītu savu attieksmi pret vēsturi mīļā miera labad," teica Muižnieks.

LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks
LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks Foto: LETA

Savukārt politologs Kārlis Daukšts, lai arī uzskata, ka Latvijas prezidentam jābrauc uz 9.maija svinībām Maskavā, nepiekrīt, ka Zatleram, līdzīgi kā viņa priekšgājējai, būtu jāmēģina Krievijas galvaspilsētā skaidrot vēsturiskos jautājumus.

"Maskava nepieņem patlaban tos vēstures skaidrojumus, kurus Vaira Vīķe-Freiberga savulaik gribēja pasniegt. Krievija to nepieņem un nesaprot, tas tikai var sanaidot vēl vairāk," uzskata Daukšts.

Pēc eksperta domām, Zatleram jādodas uz Maskavu, jo mūsu valsts stratēģiskais partneris ASV izvēlējies iet tādu ceļu, kurā Krievija tiek iesaistīta starptautisko konfliktu un krīžu risināšanā. Turklāt ASV izmanto šajā jautājumā arī Eiropas valstu darbību attiecībā pret Maskavu. "Latvijai būtu izdevīga Zatlera vizīte Krievijā," domā Daukšts.

Zatlers rīkotos gudri, ja piedalītos krievu tautas uzvaras svinībās

Eksperts uzskata: "Zatlers būs gudri rīkojies, ja vienkārši piedalīsies krievu tautas uzvaras svinībās pār fašismu. Tas, kas notika pēc 9.maija, tas ir staļinisms. Vienkārši atšķirt krievu tautas ciešanas no staļinisma noziedzīgās darbības."

Vienlaikus visus ekspertus bažīgus dara forma, kādā Latvijas valsts prezidentam darīta zināma iespēja doties uz Maskavu.

"Man nav pārliecības par to, ka šis jautājums ir simtprocentīgi skaidrs vienai vai otrai pusei. Prezidenti nebrauc, jo viņiem vienkārši māj," vērtēja Ozoliņa.

Arī Muižnieks norādīja, ka "tas ir mazliet dīvaini, tā nemēdz notikt vizītes". Politologs pieļāva, ka Maskava mēģina saprast, vai Zatlers ir gatavs doties, un tikai tad sūtīs oficiālu ielūgumu.

Savukārt Daukšts sacīja, ka "tā ir slikta zīme", jo diplomātijā esot jāseko ielūgumam uz svētkiem. Tāpat viņš norādīja, ka būtiski ir raudzīties, vai visiem Baltijas valstu prezidentiem ielūgumi tiks izteikti vienādā formā, proti, oficiāli kā suverēnu valstu pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta kancelejas rīcībā ir informācija, ka Zatlers tiek gaidīts uz 9.maija svinībām Krievijas galvaspilsētā Maskavā. Prezidents gan vēl pagaidām neatklāj, vai dosies uz Maskavu, solot to darīt zināmu ne ātrāk kā februāra otrajā pusē.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis iepriekš sacīja, ka vakar Latvijas un Krievijas ārlietu ministriju politisko konsultāciju laikā "mēs tikām informēti, ka rakstiska ielūguma uz 9.maija svinībām nebūs, bet Zatlers būs gaidīts viesis".

Komentāri (217)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu