Partijām noteiktie priekšvēlēšanu griesti ir stipri par augstu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanas Latvijā pērn pagājušas bez būtiskiem pārkāpumiem partiju kasēs. Tā secināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārbaudē. Kā iemesls salīdzinoši nelielajiem pārkāpumiem tiek minēta sponsoru naudas plūsmas samazināšanās. Taču KNAB arī atzīst, ka partijām noteiktie tēriņu griesti ir tik augsti, ka tos pārtērēt brīžiem ir nereāli.

Saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārskatu maksimāli pieļaujamos priekšvēlēšanu izdevumus pārkāpusi tikai viena - Aivara Lemberga vadītā "Ventspilij un Latvijai". Valsts budžetā atmaksājamā summa – 1064 lati. Vienlaikus KNAB atzīst, ka pārtēriņš radies kā organizatoriska kļūme, turklāt "Ventspilij un Latvijai" nav slēpusi šo summu - pati partija korupcijas apkarotājiem norādījusi uz šo pārkāpumu un naudu valsts kasē jau atmaksājusi.

Par acīs krītošu vēl var nosaukt „Pilsoniskās savienības” sarakstā kandidējošās Ineses Vaideres reklamēšanai tērētos 13 tūkstošus latu, ko apmaksājis Eiroparlaments. Likums to aizliedz. Visādi citādi pēc KNAB pārskata var domāt, ka partijas attiecībā uz finansēm kļuvušas precīzākas un atklātākas. Taču tā nav.

KNAB norāda, ka pārskatā neiekļūst juridiski grūti pierādāmā slēptā reklāma

Inga Soloveja, KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja: "Mēs bieži saskaramies ar slēptās reklāmas pazīmēm, bet nevaram tieši pierādīt, ka par konkrēto rakstu būtu samaksāts, pazīmes ir, bet pierādīt nevaram..."

Lai sašaurinātu trešo personu iespējas variēt un tādējādi legālā veidā reklamēt kādu politisko spēku, KNAB jau pērn Saeimā vērsās ar attiecīgajiem priekšlikumiem. Taču bez acīmredzamiem rezultātiem un procesa virzības. Tāds pats liktenis ir piemeklējis KNAB ierosinājumu samazināt legālo tēriņu griestus. Šobrīd tie ir 32 santīmi par vienu vēlētāju.

Piemēram, Aināram Šleseram un LPP/LC tas ļāva tērēt vairāk nekā 600 tūkstošus latu un maksimālo kvotu nepārtērēt.

Nepieciešamībai kaut ko mainīt nepiekrīt politologs Filips Rajevskis. Viņa skatījumā paaugstinātie tēriņu griesti ļauj partijām naudu tērēt legāli, nevis meklēt aplinku ceļus: "Jaunie griesti tieši parāda, ka partijām nav neierobežotu iespēju nopirkt reklāmu un šī jaunā politika ir nostrādājusi. Arī naudas kopējais apjoms ir samazinājies – jā, tagad, kad krīt ekonomika, summas liekas lielas, taču dzīve nestāv uz vietas un raustīt pirms katrām vēlēšanām nebūtu pragmatiski."

Tikmēr KNAB domā, ka pirms šogad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām slēptās reklāmas īpatsvars joprojām būs liels, jo partijām būs vēl grūtāk savākt legāli tērējamos līdzekļus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu