Kādu atzīmi Dombrovska valdībai liek bijušie premjeri un kādēļ nepārceltu nākamajā klasē (451)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šonedēļ Valda Dombrovska (JL) vadītajai valdībai aprit gads. Viņš uzsver, ka šā gada laikā novērsta valsts maksātnespēja un bankrots. Taču portāla TVNET aptaujātie kādreizējie premjeri Dombrovska darbu vērtē ļoti kritiski. Piemēram, vairākkārtējais Latvijas premjers Andris Šķēle (TP) intervijā portālam TVNET atzina, ka par šādu sniegumu Dombrovski nepārceltu uz nākamo klasi.

Šķēle premjeram liktu 4 vai 4+

Runājot par tagadējā valdības vadītāja darba novērtējumu, Šķēle intervijā portālam TVNET vispirms noskaidroja, ar cik ballēm pārceļ nākamajā klasē. Uzzinājis, ka tās ir četras balles,

Šķēle atzina, ka viņš Dombrovski nepārceltu nākamajā klasē.

  „Es domāju, ka nē. Vienkārši tiešām tā iemesla pēc, ka attiecībā par Latvijas izaugsmi nekas nav darīt," viņš skaidroja savu nostāju.

Šķēle kritizēja Dombrovska valdības darbu: „Ir akla, pilnīgi akla pakļaušanās, nekritiska jebkuru ieteikumu izpilde. Pieļauju, ka ir bedres rakšana ar procikliskuma stimulēšanu. Nespēja reāli reformēt valsts aparātu.”

Pēc tam gan Šķēle atzina – ja viņš būtu skolotājs, Dombrovskis četri vai pat „četri ar krustu” tomēr saņemtu.

Krištopans: Kopumā dotu astoņas balles

Arī kādreizējais valdības vadītājs Vilis Krištopans portālam TVNET negatīvi vērtēja Dombrovska valdības veiktās strukturālās reformas. "Esot Amerikā un Meksikā, varu skaidrākām acīm redzēt to, kas Latvijā notiek," viņš teica un atzina, ka valdībai vajadzēja vairāk strādāt, lai samazinātu budžeta izdevumus, nevis palielinātu ienākumus, ceļot nodokļu slogu.

"Tā jau tā zemīte kļūs tukša no uzņēmējiem un strādāt spējīgiem cilvēkiem," Krištopans teica un pauda cerību, ka nākamajā gadā valdība tomēr šiem jautājumiem pievērsīsies profesionālāk. Efektivizēt varot gan veselības, gan izglītības jomu.

"Viņi jau nav slikti, bet brīžiem nezina, ko dara,"

- Krištopans kopumā Dombrovska darbu vērtēja ar astoņām ballēm.

"Joprojām ir pārāk liela tērējošā daļa. Joprojām dzīvo nesamērīgi salīdzinājumā ar ekonomisko situāciju valstī," Krištopans vērtēja Dombrovska darbu.

Birkavs: Labu atzīmi Dombrovskim neliktu

Arī kādreizējais Ministru prezidents Valdis Birkavs portālam TVNET norādīja uz Dombrovska valdības darba trūkumiem. Viņš atzina, ka tagadējā valdība "paklausīgi seko starptautisko aizdevēju ieteikumiem un tikai pateicoties pacietīgajai tautai nav saņēmusi logu dauzīšanu un masu demonstrācijas".

"Tagadējo valdību par veiksmīgu es nesauktu nekādā gadījumā,"

Birkavs teica un vērsa uzmanību, ka Latvija izpilda visas starptautisko aizdevēju prasības. Tik lielā mērā to nedarot ne grūtībās esošā Grieķija, ne citas Eiropas Savienības valstis. Ieteikumu izpilde notiekot uz Latvijas iedzīvotāju un uzņēmēju rēķina. "Tie dod bonusus Latvijas valdībai, bet nedod bonusus Latvijas iedzīvotājiem," Birkavs vērtēja.

"Pēc manām domām, valdības rīcība bija nepareiza," viņš sacīja un, vaicāts, cik balles viņš Dombrovskim liktu, norādīja: "Es esmu augstskolas profesors un vidusskolēniem atzīmes nelieku."

Ja Birkavam tomēr būtu jāvērtē Dombrovska darbs kā pasniedzējam, viņš uzdotu tagadējam valdības vadītājam ļoti daudz jautājumu un tad "varbūt arī ieskaiti iedotu". "Taču labu atzīmi viņam nedotu nekādā gadījumā," Birkavs rezumēja.

Paša Dombrovska bilance

Dombrovskis šodien sniegs pārskatu par paveikto un informēs par turpmāko darbu un mērķiem.

Viņa preses sekretāre Līga Krapāne norādīja, ka pēc valdības izveidošanas tās pirmais īstermiņa uzdevums bija valsts maksātnespējas novēršana, izmantojot starptautiskā aizdevuma resursus, veicot ārkārtēja apjoma budžeta konsolidāciju un vienlaikus īstenojot šādos apstākļos iespējamos ekonomikas stimulēšanas pasākumus.

Nākamais vidēja termiņa mērķis - valsts konkurētspējas kāpināšana un ekonomiskās darbības atjaunošana - paredz veikt gan finanšu sistēmas, gan visas ekonomikas stabilizāciju, koncentrējot valdības darbu trijās galvenajās jomās - ekonomikas izaugsme, sociālās aizsardzības pasākumi, kā arī valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošana.

Komentāri (451)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu