E-cigarešu ražotāji pārsūdzēšot VM spriedumu (66)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Elektroniskās cigaretes esot nekaitīgākas kā parastās, turklāt tās palīdzot pakāpeniski atmest smēķēšanu. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sodījis e-cigarešu tirgotāju SIA "Futur Lab" par maldinošas reklāmas izplatīšanu, jo tas nekur nav pierādīts. Tajā pašā laikā Veselības ministrija (VM) pēc uzņēmuma aicinājuma nav spējusi sniegt informāciju, kur Latvijā ir iespējams veikt šādus pētījumus.

Pēc tabakas tirgotāja SIA "Philip Morris Latvia" iniciatīvas PTAC sodījis “Futur Lab” ar 750 latu lielu naudas sodu. Tas piespriests par elektronisko cigarešu reklāmu, kurā norādīts, ka, smēķējot tās, ir iespējams pakāpeniski atmest smēķēšanu pilnībā. VM pieprasījusi pētījuma rezultātus, kuros pierādīts, ka smēķēšanu tādējādi ir iespējams atmest.

"Lai prece tiktu atzīta par zināmā mērā ārstniecisku (šajā gadījumā mazinātu patērētājam vēlmi smēķēt), tam jābūt balstītam uz zinātniskiem pētījumiem, kas tiek reģistrēti Zāļu valsts aģentūrā. Šobrīd šādi pētījumi mums nav iesniegti un tas liek apšaubīt, ka šis produkts ir mazāk kaitīgs kā citi tabakas izstrādājumi," sarunā ar TVNET saka VM preses sekretārs Oskars Šneiders.

Kā atzīst "Futur Lab" advokāts Artūrs Zvejsalnieks, šāds pētījums nav veikts, taču to, kur Latvijā varētu iegūt šādus rezultātus, Veselības ministrija pēc uzņēmuma aicinājuma nav norādījusi. Turklāt "Futur Lab" pārstāvji uzsver, ka e-cigarešu tirdzniecība esot atļauta visā Eiropas Savienībā.

Tiekot apdraudēts cigarešu ražotāju bizness

Uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultants Jānis Riņķis uzskata, ka tas ir konkurējošo tabakas uzņēmumu pirksts. Šobrīd viens e-cigaretes komplekts mazumtirdzniecībā maksājot 35 latus, taču, palielinoties pieprasījumam, tā cena varētu sarukt līdz 14, savukārt viens kārtridžs, kurā ietilpst e-cigarešu vielas, maksā 0,99 Ls un ir līdzvērtīgs cigarešu paciņai. "Zinot to, cik cigaretes maksā tagad, šāda konkurentu rīcība neizbrīna," uzskata Riņķis.

"Elektroniskās cigaretes var smēķēt bez nikotīna konteineriem, bet tie būtībā ir vienīgā kaitīgā viela. Tajās nav darvas un citu vielu kā cigaretēs. Vienīgais komponents ir nikotīns, kuru var samazināt vai nelietot vispār," turpina "Futur Lab" pārstāvis.

VM pārstāvji gan norāda, ka nemaz tik nekaitīgas elektroniskās cigaretes neesot. "Kā uzzinājām no speciālistiem, e-cigaretes smēķētāja izelpā esošās ķīmiskās vielas arī ir kaitīgas apkārtējiem," teic Oskars Šneiders.

Gatavojas pārsūdzēt spriedumu

Nākamnedēļ VM rīkošot smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas sanāksmi, kurā viens no jautājumiem būs par e-cigaretēm, to statusu, reklāmām un lietošanas iespējamiem ierobežojumiem, savukārt "Futur Lab" piespriesto sodu gatavojas pārsūdzēt.

"Mums uzliek sodu, jo apgalvojam, ka šīs cigaretes ir nekaitīgas. Te tiek salīdzinātas divas pilnīgi dažādas lietas – elektronisks produkts un tabakas izstrādājums. Ir pilnīgi nepareizi traktētas likuma normas, un uz tā ir balstīti mūsu pretargumenti, lai spriedumu pārsūdzētu," apliecina Jānis Riņķis.

Elektronisko cigarešu komplekts
Elektronisko cigarešu komplekts Foto: Publicitātes foto
Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu