Vaira Vīķe-Freiberga: „Dari, ko darīdams, apdomā galu” (46)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar uz sarunu esam aicinājuši Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. Ar viņu, protams, runāsim par mūsu nestabilo valdību un par Einaru Repši – cilvēku, kurš nav uzņēmies atbildību par valdības krīzi un vēl nav nācis ar risinājumu, ko tagad darīt.

Labvakar.

Vaira Vīķe-Freiberga: „Labvakar.”

Report.: Vai mēs Latvijā varam runāt par žanru – politiskā komēdija?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Katrā ziņā es domāju - latviešiem nav lielas nepieciešamības skatīties meksikāņu seriālus, mēs jau varam vērot, kas notiek mūsu pašu valstī.”

Report.: Vai jūs piekrītat, ka šajā valdības krīzē galvenais iemesls varbūt nav tik daudz ekonomiskās un politiskās intereses, bet gan nekontrolētas emocijas?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Personīgā nesaderība un emocijas noteikti spēlē savu lomu, tas jau, taču ne vienīgo un varbūt pat ne galveno.”

Report.: Un tomēr šīs ir politiskās un ekonomiskās intereses?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Es domāju, ka jā.”

Report.: Politiķi ir izteikušies, ka viņiem ir grūti tikties ar Repšes kungu. Sanāk, ka jūs ar viņu gandrīz tiekaties visbiežāk. Kā jūs viņu vērtējat?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Redziet, mēs ar viņu tiekamies regulāri, katru nedēļu, man personīgu sūdzību nav.”

Report.: Profesionālis, labs cilvēks?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Ziniet, to es rakstīšu savos memuāros, kā es katru no premjeriem, šis jau trešais, ar kuru es strādāju, šobrīd esot amatā abiem diviem, es domāju, ka būtu nekorekti man sākt mēģināt viņu aprakstīt, kādas viņam īpašības un personīgās īpašības, un tā tālāk, tas nebūtu piemēroti.”

Report.: Jūsuprāt, kāpēc Repšes kungs apvainojās, kad viņš uzzināja, ka pētīs viņa zemes lietas? Jūs esat psiholoģe, gan jau jums ir arī kāds viedoklis.

Vaira Vīķe-Freiberga: „Mani tas pārsteidz, jo kā nekā viens no viņa cīņas saukļiem bija atklātība un it īpaši atklātība finanšu lietās. Es tā drīzāk būtu sagaidījusi, ka viņš varētu rādīt visiem piemēru, momentā nākot ar pilnīgo atklātību savos darījumos, ar pēdējo detaļu izklāstīt publikas priekšā, gan tā kalpodams par paraugu citiem, gan arī, lai novērstu jebkādas spekulācijas un varbūt nevajadzīgu ažiotāžu presē.”

Report.: Vai jūs tur saskatāt kaut kādu interešu konfliktu – šobrīd šajā skandālā?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Es domāju, ka nelikumības droši vien nav nekādas, bet no ētikas viedokļa tur ir zināmi aspekti, kas tiešām tādā pelēkā zonā nonāk. Viens tas aspekts, kas mani mazliet raizē, ir, ja tie ir izdevīgi noteikumi aizdevumam, ka tie nāk no tādas bankas, kurai Latvijas Banka iepriekš ir nākusi ar palīdzību, tas tāds, kādu iespaidu tas varētu atstāt – nav tik ideāli. Amatpersonai tajā ziņā ļoti nopietni jāizvērtē, kur un kādus darījumus viņa veic, lai neatstātu iespaidu par iespējamu kaut kādu interešu konfliktu.”

Report.: Vai jums šķiet, ka Repšes kungs par visu vari cenšas palikt savā krēslā?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Es domāju, ka viņš jā, ka viņa nolūks ir palikt krēslā un kā nekā tamdēļ viņš ir gājis politikā, un tamdēļ viņa partija viņu virzīja arī par premjeru, lai viņš būtu pie varas.”

Report.: Vai jūs piekrītat, ka koalīcijas partneriem ir bail nomest Repši viņa augsto reitingu dēļ?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Raugoties uz skaitļiem, kādi tie ir parādījušies, tad tas varētu būt tīri loģisks secinājums.”

Report.: Politologi ir izteikušies, ka valstiski būtu pareizi, ja Repše demisionētu, vai jūs piekrītat politologiem?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Es domāju, ka varētu pienākt tāds brīdis, kad viņam par tādu soli būs jādomā, un tas varētu pienākt, ja valdība ilgstoši atrodas situācijā, kur sava mazākuma statusa dēļ tai ir grūtības pieņemt valstij nepieciešamus lēmumus jeb rīcības, bet to tikai laiks var rādīt.”

Report.: Repšes kungs ir izteicies, ka premjeram vajadzētu būt tiesībām atlaist Saeimu, kā jūs to vērtējat?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Nepiekrītu. Es domāju, ka tiesības ir jāpatur prezidentam.”

Report.: Bet jūsuprāt - kāpēc Repšes kungam tāda ideja, jo jūs visu laiku sakāt, ka nekādu ārkārtas vēlēšanu nebūs, vismaz šobrīd?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Redziet, es domāju, ka te ir atkal tā reitingu lieta. Ir skaidrs, ka šobrīd „Jaunajam laikam” pozīcijas ir daudz labākas nekā jebkurai citai partijai, un šī atšķirība starp JL un citām partijām ir lielāka, nekā bija gadu atpakaļ, bet te nu, redziet, man liekas, ka mums ir jāsaprot, ka nevaram valstī rīkot vēlēšanas katrreiz, kad kaut kāds reitingu barometrs paiet uz augšu vai uz leju, kā kuram būtu izdevīgāk. Ir saprotams, ka politiskā procesā gan ministriem, gan valdībai kopumā reitingi iet uz augšu, iet uz leju, kā saka Anšlavs Eglītis – kā mīlošas sievietes krūtis. Nevaram katru reizi, kad viņi kādam izdevīgi iet uz augšu, tūliņ atlaist Saeimu un sasaukt jaunas vēlēšanas, tas būtu haoss valstī.”

Report.: Tātad jums nav saprotama cilvēka vēlme mainīt konstitūciju tikai tādēļ, ka viņam ir par maz varas?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Es domāju, ka konstitūciju var mainīt tad, ja ir iespējams uz tā pamata labāk valdīt valsti, es domāju, ka Repšes kungs pieņem, ka tādā gadījumā varētu valdīt valsti, kā lai to saka, tas ir sprieduma jautājums. Mans spriedums ir, ka premjeram noteikti patlabanējā mūsu politiskā klimatā, politiskajā kultūrā, ka premjeram šādas tiesības nevajadzētu dot.”

Report.: Repšes kungs ir sācis konsultācijas ar partijām. Šobrīd tās ir nesekmīgas – opozīcija ir parādījusi zobiņus. Jūsu secinājums par šīs valdības dzīvotspēju?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Te atkal es varētu dažādas prognozes minēt savā prātā, bet es nedomāju, ka man kā prezidentei būtu korekti tās publicēt.”

Report.: Redzot, cik dažbrīd politiķu darbība ir neprofesionāla un puiciska, vai jūs neesat biežāk sākusi domāt par to, ka valsts varētu būt prezidentāla?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Tas būtu ļoti nopietns lēmums, pārmainīt valsts konstitūciju. Ir skaidrs, ka daudzas ļoti spēcīgas valstis ir tieši to moderni izvēlējušās, bet atcerēsimies - ja nu tādā prezidentālā valstī ievēl kādu puicisku cilvēku par prezidentu, tad rezultāts arī nebūs ideāls.”

Report.: Kurš no tautas teicieniem jums šķiet dzīvesgudrs un atbilstošs situācijai?

Vaira Vīķe-Freiberga: „Dari, ko darīdams, apdomā galu.”

Report.: Paldies par sarunu.

Vaira Vīķe-Freiberga: „Visu labu.”

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu