ASV valdība atklāj korupciju Rīgas domē (322)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautisks kukuļošanas skandāls, kurā arī Latvijas amatpersonas ieņem godpilnu vietu*. Kukuļošanā apsūdzētais "Mercedes" autoražotājs "Daimler" piedāvājis ASV valdībai izlīgumu par summu 185 miljoni dolāru. Ko var piedāvāt skandālā iesaistītie Latvijas valstsvīri vietējai sabiedrībai - atzīšanos, atvainošanos? Paradoksāli, bet mūsējie izliekas neko nesaprotam, ļaujot minēt, vai kukuļos tiešām saņēmuši tik daudz, ka vairs nespēj atcerēties, no kura un kad.

"Daimler" kukuļos iztērējis ap 1,2 miljoniem latu mūsu pašu naudas

Pēc ASV Tieslietu ministrijas publiskotajiem atzinumiem var secināt, ka nauda kukuļiem, kas maksāta Latvijas amatpersonām, ņemta, mākslīgi paaugstinot vienas vienības (autobusa) cenu, starpību "komisijas" veidā atmaksājot kukuļņēmējiem pēc izsoles beigām. Citiem vārdiem - daļu summas, kas maksāta kukuļos mūsu valstsvīriem, veidoja iedzīvotāju samaksātie nodokļi.

ASV Tieslietu ministrijas federālajā tiesā iesniegtajos dokumentos par Latviju norādīts, ka "Daimler" meitaskompānija "EvoBus", izmantojot viltus līgumus ar vairākām amerikāņu firmām, veikusi nelegālus maksājumus kopsummā par 1.8 miljoniem eiro vismaz divām Rīgas domes partijām, kas norādītajā brīdī atradušās pie varas. Konkrēti uzvārdi dokumentos nesot minēti, bet nav grūti uzzināt partijas un personas, kuras šajā laika posmā atradās pie varas vai bija atbildīgas par satiksmes nozari Rīgas domē.

ASV federālajā tiesā iesniegtajos dokumentos Rīgas dome (RD) figurē divās lietās.

"Sadarbība" sākās 1998.gadā...

Laika posmā no 1998. līdz 2000.gadam "Daimler" meitasuzņēmums Turcijā "MB Turk" ar "Mercedes" izplatītāja Latvijā "Silverstar" starpniecību piegādājis Rīgas pašvaldībai 40 pasažieru autobusus. ASV federālajai tiesai iesniegtajos dokumentos norādīts - par 40 autobusiem veikti t.s. nelegālie maksājumi - "Daimler" daļu summas pārskaitījis "Mercedes" izplatītājam Latvijā, bet otrs maksājums veikts uz kontu Vācijā. Summa, kas pārskaitīta izplatītājam, bijusi domāta kā "komisijas maksa" personām, kas palīdzēja "Mercedes" izplatītājam uzvarēt izsolē, norādīts ASV Tieslietu ministrijas sagatavotajos dokumentos.

Uzziņai: no 1997. līdz 2000.gadam Rīgas mērs ir Andris Bērziņš (toreiz "Latvijas ceļš", tagad - LPP/LC), bet satiksmes departamenta vadītāja - Linda Baltiņa.

Mūsu valstsvīri kļuva rijīgāki, kukuļi - lielāki

2000.gada augustā Rīgas dome ar mēru Andri Ārgali (toreiz tēvzemietis, tagad - TP) priekšgalā rīko nākamo izsoli par 117 pasažieru autobusu iepirkumu - līguma galasumma būs 21 miljons latu. Izsoles komisiju vadīja Satiksmes departamenta direktors Ivars Zarumba. Raidījums "Nekā personīga" norāda, ka komisijas sastāvā bija arī iepriekš minētā Baltiņa, galvenais finansists Raimonds Krūmiņš un tolaik domes uzņēmuma "Tālava", tagad "Rīgas satiksmes" vadītājs Leons Bemhens un citi.

Izsole noslēdzās 2001.gada 27.martā, kad RD par uzvarētāju pasludināja jau zināmo "Daimler" meitaskompāniju "EvoBus". Tieši šajā dienā par jauno Rīgas domes priekšsēdētāju kļūst Gundars Bojārs. Kopš minētās dienas RD koalīciju veidoja Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija un apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā". Partiju vadītāji šodien labi zināmas personālijas - Gundars Bojārs (tolaik LSDSP, tagad - LPP/LC) un vicemērs Sergejs Dolgopolovs (tolaik PCTVL, tagad SC).

Pirmā daļa pateicības par "Daimler" produkcijas izvēli Latvijas amatpersonām tiek 2002.gada jūlija beigās, "EvoBus" izmantojot Delavērā (ASV) reģistrētu kompāniju "Oldenburgh Financial Corporation".

Nākamais “komisijas” maksājums gandrīz 1 miljona eiro apmērā veikts laika posmā no 2003.gada aprīļa līdz 2006.gada decembrim, kad "EvoBus" Rīgai piegādāja atlikušos 99 pasažieru autobusus. Kukulis maksāts, izmantojot Oregonā (ASV) bāzētu kompāniju “United Petrol Group LLP (UPG)” un vēl kādu citu firmu.

Pēc 2005.gada pašvaldības vēlēšanām RD koalīciju veidoja "Jaunais laiks", Tautas partija, LPP un TB/LNNK ar mēru Aivaru Aksenoku.

Vācijas Mercedes-Benz ražotāju nesodīs par kukuļdošanu

Starptautiska mēroga korporācijas nekad netiek apsūdzētas kukuļdošanā. Gandrīz neviena lieta nav beigusies ar formālām apsūdzībām kukuļošanā, bet gan visas ir atrisinātas, noslēdzot t.s. izlīguma vienošanos. Ari šoreiz ASV Tieslietu ministrija kompānijai "Daimler" oficiāli nav izvirzījusi apsūdzības kukuļdošanā, bet gan - par nodomu veikt kukuļdošanu.

Minētajām juridiskajām niansēm ir nozīmīga loma, jo apsūdzība tikai “par nodomu” veikt kukuļošanu ļauj apsūdzētajam izbēgt no kriminālsoda, samaksājot soda naudu par lietas izbeigšanu.

ASV valdība noteikti ir lieliski informēta par Eiropas Savienības (ES) likumdošanu, kas precīzi nosaka – ja kompānija kaut reizi ir bijusi apsūdzēta kukuļošanā, tai automātiski tiek liegta iespēja piedalīties ES valstu izsolēs vai konkursos. Acīmredzami šis ir iemesls, kādēļ ASV Tieslietu ministrija oficiāli neapsūdz Vācijas "Daimler" kukuļdošanā. Atbildību par to uzņēmās citu valstu pārstāvniecības, atzīstot apsūdzību pamatotību.

ASV Vašingtonas federālā tiesa savu lēmumu paziņoja 1.aprīli, noslēdzot vienošanos par 185 miljonu dolāru "atmaksu" ASV budžetā.

KNAB uzticēts izmeklēt kukuļošanas lietu

Arī mūsu mazajā Latvijā ir ierosināta izmeklēšana, vismaz ģenerālprokurors Jānis Maizītis ir aicinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) izmeklēt iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar "Mercedes" autobusu iegādi.

TVNET sekos līdzī notikumu attīstībai un informēs par izmeklēšanas gaitu.

* ASV valdība apsūdzējusi Vācijas autobūves koncernu "Daimler" un tās struktūrvienības par kukuļu maksāšanu 22 valstu valdībām, tostarp arī Latvijas amatpersonām. Nelegālie maksājumi Latvijas amatpersonām veikti laika posmā no 1998. līdz 2006. gada decembrim, tam tērējot 1.8 miljonus eiro, ASV izmeklētājiem atklājis Daimler. Vairums šo maksājumu veikti, izmantojot trešo personu kontus, kurus pārvaldīja "Daimler" pārdošanas nodaļas augstākā līmeņa amatpersonas.

Komentāri (322)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu