Policija velosipēdu zagļus ķers ar ēsmu palīdzību (66)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Rīgā Valsts policija šogad velosipēdu zagļus ķers ar ēsmu palīdzību.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis pirmdien žurnālistiem pastāstīja, ka pērn Rīgā nozagti 1500 velosipēdu, bet šogad jau aptuveni 100. Pērn nozagto riteņu daudzums ir "nopietns skaitlis", līdz ar to ir pietiekams pamats uzskatīt, ka zādzību skaits var pieaugt.

Lai cīnītos pret velosipēdu zagļiem, policija plāno izmantot jaunas metodes, proti, ēsmu izlikšanu. Policija novietos velosipēdu tajās vietās, kur visbiežāk zog, un vēros, vai zagļiem ir par to interese. Ja kāds mēģina to aizbraukt, policija zagli var pieķert tieši nozieguma vietā.

Policijas prakse liecina, ka velosipēdus zog ne tikai narkomāni, lai iegūtu naudu apreibinošām vielām, bet arī organizētas grupas, kuras pieliek pietiekami lielas pūles, lai tiktu pie kārotā. Grupējumi velosipēdu izseko un pat izvēlas laiku, kad visātrāk to var nozagt.

Daudz velosipēdu zog pie lielveikaliem, tāpēc policija aicina lielveikalu īpašniekus padomāt par pircēju velosipēdu drošību, piemēram, ierīkojot speciālus velostatīvus. Tāpat braucamos zog no pagrabiem un balkoniem.

Nereti riteņus pēc to nozagšanas pārdod internetā, un šajos ekonomiski grūtajos laikos daļa arī izvēlas tos nopirkt, neskatoties, ka tie ir zagti.

Lai arī sākumā Ķuzis minēja, ka velosipēdu zādzību skaits var pieaugt, viņš gan cer, ka, sabiedrībai kļūstot informētākai par savu braucamo drošību un policijai izmantojot īpašas metodes, izdosies panākt, lai zādzību skaits nepieaug.

Eiropas riteņbraucēju federācijas pārstāvis Viesturs Silenieks norādīja, ka Latvija ar velosipēdu zādzību skaitu nemaz tik slikti uz Eiropas fona neizskatoties, bet par drošību esot jādomā. Eiropā situācija jau ir ielaista, piemēram, Nīderlandē gadā nozog 800 tūkstošus velosipēdu.

Velosipēdu drošības speciālisti - pazīstamais riteņbraukšanas sacensību organizators Igo Japiņš un uzņēmuma "Velokurjers" pārstāvis Oļegs Stoļarovs-Zariņš - iesaka vairākus nosacījumus, lai pasargātu savu braucamo no zādzības.

Vispirms speciālisti iesaka jau velosipēda iegādes brīdī pieprasīt velosipēda pasi, kurā ierakstīts rāmja numurs.

Velosipēdu nevajadzētu atstāt nomaļā vietā uz ilgu laiku, bet censties to novietot novērošanas kameru tuvumā, apsargātā vietā vai vietās, kur apgrozās daudz cilvēku.

Pie velostatīva jāpieslēdz rāmis kopā ar riteni, bet, atstājot velosipēdu, jānoņem papildu aprīkojums - lukturi, spidometrs un pumpis.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu