Baudi vasaru ar pilnu krūti un piesardzību! (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Beidzot mums ir īsta vasara! Cilvēki bauda saules un ūdens peldes, kā jau vasarā pienākas! Arī šodien un turpmākajās dienās sinoptiķi prognozē siltu un pat karstu laiku. Gaisa temperatūra šodien līdz plkst.12 daudzviet pakāpusies jau virs plus 27 grādiem pēc Celsija skalas. Tomēr mediķi aicina cilvēkus ievērot piesardzību gan sauļojoties, gan peldoties.

Tā, piemēram, vakar, kad gaisa temperatūra daudzviet Latvijā sasniedza +29 grādus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi snieguši palīdzību 12 karstuma upuriem, kā arī trim jauniem vīriešiem, kuri traumas bija guvuši peldoties, informēja NMPD pārstāve Laura Bundule.

Kā pastāstīja Bundule, deviņi karstuma upuri reģistrēti Rīgā, no kuriem četri bijuši bērni un pusaudži vecumā no trīs līdz 13 gadiem. Vecākie pacienti bijuši 48 un 49 gadus veci.

Izsaukumi bija saistīti ar ilgstošu uzturēšanos saulē, tāpēc pacienti sūdzējušies par sāpēm vēderā, sliktu dūšu, paaugstinātu temperatūru, apsārtušu ādu un citām veselības problēmām.

Pa vienam karstuma upurim vakar reģistrēts arī Vidzemē, Latgalē un Kurzemē.

Savukārt Valsts apdegumu centrā brīvdienās stacionēta sieviete, kura sauļojoties guvusi 60% ķermeņa apdegumu un otrās pakāpes apdegumu, informēja Apdegumu centrā.

Apdegumu centra Uzņemšanas nodaļas vadītājs Jānis Kundziņš norādīja, ka brīvdienās pēc mediķu palīdzības vērsušies vairāki cilvēki, kuri guvuši apdegumus sauļojoties, bet šiem cilvēkiem sniegta pirmā palīdzība un viņi ir atlaisti mājās.

Kundziņš uzsver, ka

šajās dienās saule ir īpaši spēcīga, tāpēc nevar nenovērtēt profilaktiskos pasākumus.

Tāpēc, uzturoties brīvā dabā, ir jālieto saules aizsargkrēmi, un īpaši svarīgi tas ir bērniem.

Jāuzmanās arī peldoties

Tāpat svētdien trīs vīrieši cietuši peldoties. Jelgavas novadā 25 gadus vecs vīrietis, lecot upē, pret akmeni sasitis muti un nogādāts slimnīcā. Tāpat Jelgavas novadā peldoties 18 gadus vecs puisis sagriezis kājas un nogādāts slimnīcā.

Aknīstē, lecot no tiltiņa ūdenī, 19 gadus vecs puisis pret akmeni sasitis galvu un nogādāts slimnīcā.

Atklātā saulē labāk neuzturēties

Apstākļos, kad karstums pārsniedz 25 grādu robežu, mediķi aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus, lai izvairītos no karstuma dūriena un karstuma radītā nespēka.

Mediķi norāda, ka karstajā laikā neatkarīgi no aktivitāšu intensitātes ir jāpalielina šķidruma uzņemšana. Vislabāk dzert vēsu tēju, minerālūdeni bez gāzes u.c., atsakoties no dzērieniem, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura. Tāpat jāizvairās lietot ļoti aukstus dzērienus, jo tie var izraisīt kuņģa-zarnu trakta spazmas un pasliktināt pašsajūtu. Uzturā jālieto vairāk aukstus ēdienus, it īpaši salātus un augļus, kas satur daudz ūdens.

No saules sevi var pasargāt, valkājot cepuri ar platām malām un saulesbrilles, kā arī pirms došanās ārā lietojot saules aizsargkrēmu. Mugurā ieteicams vilkt gaišu, vieglu, ērtu apģērbu no dabīga materiāla. 

Ja iespējams, mediķi aicina neuzturēties atklātā saulē no plkst. 11 līdz plkst. 15, kad saules ietekme ir visintensīvākā. Lai atvēsinātos, mediķi iesaka iet aukstā dušā vai vannā.

Par karstuma dūrienu var liecināt dažādi simptomi: galvassāpes, reibonis, pēkšņi paaugstināta ķermeņa temperatūra, miegainība, slikta dūša, dažkārt var būt arī vemšana, samaņas zudums vai krampji.

TVNET aicina baudīt vasaru un uzkrāt D vitamīnu garajai ziemai!

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu