Jūrmalnieki protestē pret nekustamā īpašuma nodokļa politiku (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai novērstu Latvijas iedzīvotāju diskrimināciju pēc dzīvesvietas pazīmes un ģeogrāfisko segregāciju, Jūrmalas pilsētas dome un Jūrmalas un Rīgas nevalstisko organizāciju pārstāvji pieprasījuši valsts augstākajām amatpersonām kardināli pārstrādāt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) regulējošos normatīvos aktus, lai NĪN maksājums būtu samērīgs ar vidējo mēnešalgu valstī un nepārsniegtu 5% no mājsaimniecības ienākumiem gadā.

Vienlaikus tiek pieprasīts arī izsludināt moratoriju NĪN paaugstināšanai līdz brīdim, kad attiecīgie regulējošie normatīvie akti tiks pārstrādāti atbilstīgi Latvijas Satversmei un Eiropas Savienības vispārējo tiesību principiem un tiks pārrēķināta kadastrālo vērtību bāze.

Kā informēja Jūrmalas pašvaldībā, šo prasību šodien Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) un Saeimas deputātiem, kā arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) un finanšu ministram Einaram Repšem (JL) nosūtīja Jūrmalas domes pārstāvji.

Prasībā norādīts, ka esošās nodokļu politikas un nepareizās kadastrālās vērtēšanas sistēmas dēļ Jūrmalas iedzīvotājiem ir krasi lielāks nodokļu slogs salīdzinoši pret ienākumiem nekā citās Latvijas pašvaldībās, kā arī tas, ka saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprinātajām nodokļu un nodevu pamatnostādnēm 2011.-2015.gadam NĪN par 1500 kvadrātmetru lielu individuālās apbūves zemes platību Jūrmalā būs vidēji 780 latu, bet par 150 kvadrātmetru lielu ģimenes mājokli - 560 latu. Pēc šādiem principiem noteiktais NĪN par šādu standarta mājokli Rīgā vai Jūrmalā sasniegs un pat pārsniegs pusi no personas vidējiem gada ienākumiem, uzsver pašvaldība.

Par to, ka valsts ar esošo nodokļu politiku nevis iegūs, bet zaudēs, liecinot Jūrmalas pašvaldības nekustamā īpašuma nodokļa parādu pieaugums - līdz pagājušā gada 1.jūlijam NĪN parādu kopējā summa bija 942 025 lati, bet līdz šā gada 1.jūlijam tas bija pieaudzis par 57,11%, sasniedzot 1 480 060 latus.

Daudzi jūrmalnieki netiekot galā jau ar šā gada nodokļa slogu, uz to norāda arī laikraksta "Jūrmalas Nedēļas Ziņas" speciālajā akcijā jūlijā savāktie vairāk nekā 200 jūrmalnieku iesniegumu ar konkrētiem jautājumiem un aprēķiniem valdības un Saeimas pārstāvjiem.

"Kā lai es samaksāju nekustamā īpašuma nodokli 1183 latu apmērā, ja mani ienākumi gadā ir 2001 lats, bet tikai zālēm vien mēnesī nepieciešami 80 lati?!" premjeram, finanšu ministram un Saeimas vadībai, un deputātiem jautā vientuļā pensionāre Ausma no Jūrmalas.

Pilsētas iedzīvotāja Agnese uzdod līdzīgu jautājumu: "Kā valdība man ieteiktu nomaksāt nodokli, ja ģimenē esam divi cilvēki ar kopējiem ienākumiem 147 lati, no kuriem 100 latu nepieciešams komunālajiem maksājumiem?" Brigitas ģimenē ienākumi ir 353 lati mēnesī, bet komunālajiem maksājumiem vien jāatliek 200 latu. Līdzīga situācija ir lielākajai daļai iesniegumu rakstītāju. Arī šie iesniegumi šodien tiks nodoti adresātiem.

Jūrmalnieki savu protestu pret valdības un Saeimas nodokļu politiku, kas veicina iedzīvotāju diskrimināciju pēc dzīvesvietas pazīmes un ģeogrāfisko segregāciju, varēs apliecināt arī parakstu vākšanas akcijā, kas norisināsies līdz 10.augustam. Jūrmalas iedzīvotāji par šo prasību var parakstīties visās pilsētas bibliotēkās un kultūras namos, kā arī Jūrmalas pilsētas domes Apmeklētāju apkalpošanas centrā. Rīgas iedzīvotāji to var darīt Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu