Aptauja: "Saskaņas centrs" Saeimā iegūtu 36 vietas (103)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ja vēlēšanas būtu notikušas pagājušajā nedēļā, apvienība „Saskaņas centrs” (SC) iegūtu 36 vietas. Tā liecina pētījumu kompānijas „GfK” veiktās aptaujas dati. Apvienība "Vienotība" iegūtu 28 vietas parlamentā.

SC politisko partiju reitingos joprojām saglabā līderpozīcijas. Ja vēlēšanas būtu notikušas pagājušajā nedēļā, SC iegūtu 15,3% vēlētāju atbalstu, kas ir par 2,6 procentpunktiem vairāk nekā pirms nedēļas. Apvienību „Vienotība” atbalsta 12,2% aptaujāto, bet Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) 8,6%. Šo politisko spēku reitingi salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu ir auguši par 0,7 procentpunktiem.

Ceturtajā vietā no piektās pakāptos apvienība „Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, kuru atbalsta 3,9% vēlētāju. Šīs apvienības atbalstītāju skaits nedēļas laikā pieaudzis par 1,8 procentpunktiem. Apvienību „Par labu Latviju” atbalsta 3%, bet arī „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) – 1,7% vēlētāju. Salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš šo apvienību atbalstītāju skaits sarucis par 0,2 procentpunktiem.

Ja vēlēšanas būtu notikušas pagājušajā nedēļā, tajās piedalītos 74% balsstiesīgo - tikpat, cik nedēļu iepriekš.

5% barjeru pārvarētu piecas partijas vai apvienības

Kompānija „GfK”, analizējot jaunākos partiju reitingus, aprēķinājusi iespējamo vietu sadalījumu Saeimā, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, kas gatavi piedalīties vēlēšanās, un vēlētāju skaitu, kas izvēlējušies.

Kopumā tāpat kā nedēļu iepriekš nepieciešamo 5% barjeru pārvarētu un Saeimā iekļūtu piecas partijas vai apvienības.

Visvairāk – 36 vietas iegūtu „Saskaņas centrs”, „Vienotība” – 28, bet ZZS – 20. Apvienība „Visu Latvijai - Tēvzemei un brīvībai/LNNK” – iegūtu 9 vietas, savukārt „Par labu Latviju” – 7 vietas. Aprēķini liecina, ka PCTVL Saeimā neiekļūtu.

Pagājušajā nedēļā populārākais no iespējamajiem premjera amata kandidātiem bija Ventspils mērs Aivars Lembergs. Pozitīvi viņu vērtē 57% aptaujāto. Viņam seko premjers Valdis Dombrovskis (45%), Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (23%), Jānis Urbanovičs (18%) un Andris Šķēle (13%).

Aptauja veikta no 2. līdz 8. augustam, aptaujas metode – telefonintervijas. Aptaujāti tikai balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji, izlases lielums 818 respondenti. Aptauja veikta izmantojot nejaušu daudzpakāpju vispārnacionālu izlasi - aptverti visi reģioni un apdzīvoto vietu tipi, aptaujas gaitā kontrolējot demogrāfisko sadalījumu pēc statistikas pārvaldes datiem.

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu