Likvidēts aizdambējums Mārupītē; visdrīzāk, vainīgi bebri (80)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar ap plkst.18 ir izdevies likvidēt aizdambējumu, kas bija radies Mārupītes caurtekā un kura rezultātā applūda plašas Pārdaugavas teritorijas. Plūdu pilnīgai novēršanai būs nepieciešamas vairākas dienas.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

(Pievienota 4.-6. rindkopa)

Līdz ar to šķēršļi ūdens aizplūšanai vairs nepastāv, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere. Viņa piebilda, ka notikuma vietā strādāja pašvaldības dienestu darbinieki, bet VUGD palīdzēja vien ar sūknēšanu.

Kā sacīja Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova, tuvākajā laikā ir gaidāma ūdenslīmeņa krišanās applūdušajās teritorijās.

Ūdens jau atkāpjas

Ap plkst.20.30 ūdens no applūdušās teritorijas bija atkāpies un tikai vienā vietā uz brauktuves daļas izveidojusies lāma, kas varētu radīt sarežģījumus autotransportam.

Tāpat ūdens atkāpies no applūdušā stadiona, jo ir redzams tā zālājs, savukārt Rīgas satiksmes darbinieki pēc applūšanas pārbauda tramvaju sliežu kvalitāti, lai konstatētu, vai ūdens nav radījis kādus bojājumus.

Savukārt pašā notikuma epicentrā pie Mārupītes caurtekas par notikušo liecina vairs tikai mitrā brauktuves daļa, izbraukātais zālājs un vientuļi dežurējošs ekskavators.

Vainojami, visdrīzāk, bebri

Vietās, kur ūdens tek cauri, un tā tas ir arī Mārupītes caurtekā, bebri cenšas būvēt aizsprostus, lai paceltu ūdens līmeni - maz darba un liels efekts, skaidro Dabas muzeja pārstāvis Valdis Rēders, kurš jau sen nodarbojas ar bebru uzvedības izzināšanu.

Rēders norāda: ja caurtekā, likvidējot aizdambējumu, ir atrasti apgrauzti koka sprunguļi, dubļi un akmeņi, tad droši varot apgalvot, ka aizdambējumu ir radījuši bebri.

Tāpat eksperts piebilst, ka nav jābrīnās, ka bebri lien iekšā caurtekās, jo Latvijā esot vairākas vietas, kur upju caurtekas aizsprostojuši bebri.

Applūdušas vairākas dzīvojamās ēkas

Pārplūdušās Mārupītes dēļ Pārdaugavā applūdušas vairākas dzīvojamās un nedzīvojamās ēkas, kā arī stadions un parks. Kā pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane, Akmens ielā applūdušas sešas ēkas. Ojāra Vācieša ielā divām ēkām applūduši pagrabi un pagalmi, pagrabs applūdis arī ēkai Hermaņa ielā.

Iedzīvotāji no palīdzības atteikušies

Applūdušo ēku iedzīvotājiem piedāvāta palīdzība, bet viņi no tās atteikušies. Vienai personai palīdzēts izkļūt no dzīvesvietas.

Rīgas pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis informēja, ka no kāda privāta uzņēmēja saņemts palīdzības lūgums, jo plūdu dēļ sabojājusies noliktavas signalizācija. Palīgā izvērtēt situāciju devušies policijas pārstāvji.

Applūdis Dzelzceļa muzejs

Ūdens līmenis Pārdaugavas rajonā esošajā Mārupītē pacēlies tik daudz, ka appludināta Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja āra ekspozīcija, TVNET informēja muzejā. Tāpat applūdušas vairākas dzīvojamās ēkas.

Muzeja direktore Ieva Pētersone pastāstīja, ka āra ekspozīcija, visticamāk, nebūs pieejama arī rīt, 7.septembrī, jo ūdens līmenis nosedz sliežu ceļu klātni un muzeja peronus un, visticamāk, tas nemazināsies līdz rītdienai.

Tāpat vēl nav zināms, vai nav veidojušies izskalojumi zem peroniem un muzeja celiņiem. Tomēr muzeja ēkā esošā ekspozīcija būs pieejama apmeklētājiem atbilstoši ierastajam darba grafikam.

Urbj caurumu, lai attīrītu caurteku

Lai iztīrītu Pārdaugavā aizsprostoto Mārupītes caurteku, kuras dēļ applūdušas plašas teritorijas, tajā tika urbts caurums, pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta preses sekretārs Mareks Ivans.

Pa izurbto caurumu bija plānots izvilkt trosi, tai galā piestiprināt enkuru un tad mēģināt izvilkt no caurtekas aizsprostojumu.

Atbildīgie pašvaldības dienesti notikuma vietā turpināja intensīvu darbu ar visu savā rīcībā pieejamo tehniku, lai atbrīvotu Mārupītes caurteku no aizsprostojuma. Tāpat, lai pazeminātu ūdens līmeni pārplūdušajās ielās, notikuma vietā strādāja vairāk nekā desmit sūkņi ar kopējo jaudu vairāk nekā 600 kubikmetri stundā.

Satiksme slēgta piecās ielās

Pārdaugavā aizsprostotās Mārupītes caurtekas dēļ šodien noteikti plašāki satiksmes ierobežojumi un transportlīdzekļu satiksmei slēgtas piecas ielas.

Satiksmei slēgts Uzvaras bulvāris posmā no Slokas ielas līdz Mazajai Nometņu ielai, Ojāra Vācieša iela posmā no Mazās Nometņu ielas līdz Uzvaras bulvārim, Bāriņu iela posmā no Uzvaras bulvāra līdz Eduarda Smiļģa ielai, Jelgavas iela posmā no Vienības gatves līdz Akmeņu ielai un Akmeņu iela posmā no Valguma ielas līdz Jelgavas ielai.

Transportlīdzekļu satiksme pa minētajām ielām tiks atjaunota līdz ar avārijas situācijas novēršanu, tādēļ transportlīdzekļu vadītāji aicināti par apbraucamajiem ceļiem izmantot Raņķa dambi virzienam uz Āgenskalnu un Mūkusalas ielu virzienam uz Torņakalnu.

Satiksmes plūsmas atvieglošanai ceļu policija satiksmi regulē trīs krustojumos - Uzvaras bulvāra, Slokas ielas un Raņķa dambja krustojumā, Akmeņu ielas un Mūkusalas ielas krustojumā, kā arī Uzvaras bulvāra un Valguma ielas krustojumā.

Pārplūdušās Mārupītes dēļ Pārdaugavā applūdis arī ugunsdzēsēju depo Akmeņu un Jelgavas ielas krustojumā. Ūdens ieplūšanu ēkā mēģina aizkavēt ar smilšu maisiem. Ieplūdušais ūdens tiek atsūknēts ar ugunsdzēsēju automašīnas palīdzību.

Izvirzītas divas applūšanas versijas

Mārupīte Rīgā pārplūda svētdien, un ūdens sasniedza Ojāra Vācieša ielas braucamo daļu. Svētdien tika pārtraukta arī 10.maršruta tramvaja satiksme, un tika pieņemts lēmums tramvaju novirzīt maršrutā uz depo un pasažierus tālāk pa maršrutu pārvadāt ar autobusiem.

Naktī ūdens līmenis pārplūdušajā Mārupītē cēlās vēl par 20 centimetriem, un pirmdienas rītā tramvaja sliedes klāja 40 centimetrus dziļa ūdens kārta.

Izvirzītas divas versijas par Mārupītes applūšanas iemesliem - vai nu ar dažādiem atkritumiem aizsprostota Mārupītes caurteka pie "Dinaz" degvielas uzpildes stacijas, vai arī aizsprosta radīšanā vainojami bebri.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu