Jaunieši darba vietās gatavi zagt vairāk nekā vecākie kolēģi (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pasliktinoties personīgajai finanšu situācijai, trešdaļa darbinieku vecumā no 20 līdz 24 gadiem ir gatavi piesavināties darba devējam piederošās mantiskās vērtības. Savukārt vecumā pēc trīsdesmit gadiem tikai 14% respondentu bez atļaujas noteikti ņemtu uzņēmuma lietas, liecina drošības kompānijas GRIFS AG internetā veiktais pētījums.

„Tādi šķietami sīkumi kā kancelejas preces, celtniecības un remonta materiāli un citas lietas, ko darbinieki mēdz „nest uz mājām”, pāraug lielos zaudējumos uzņēmumam. Pasaules un Latvijas pieredze rāda, ka 70% no uzņēmumu zaudējumiem apzināti vai neapzināti rada paši darbinieki,” skaidro drošības kompānijas GRIFS AG valdes loceklis Ainars Bundulis. „Publiski izskanējušās tiesvedības par lielu naudas summu piesavināšanos pēc būtības ir tādas pašas zādzības kā citu uzņēmuma materiālo lietu paņemšana, tikai citā mērogā,” turpina Ainars Bundulis.

Vidēji 22% Latvijā strādājošo grūtos finansiālos apstākļos bez atļaujas ņemtu darba devējam piederošas lietas, nedaudz vairāk darbinieku būtu gatavi apsvērt tāda noziedzīga soļa speršanu, un tikai puse aptaujāto nekādos apstākļos nezagtu darba vietā. Jauniešu vidū godīgo ir mazāk – ap 40 procentiem.

„Zaudējumus uzņēmumos rada visu vecumu darbinieki, bet īpaši satraucoši ir dati par jauniešiem, kas norāda gan uz izglītības, gan atbilstošas audzināšanas trūkumu. Aicinu par šiem jautājumiem biežāk runāt ģimenē, skolā, kā arī darba vietā, lai jaunā paaudze un potenciālie darbinieki ne tikai strādātu, bet arī dzīvotu godīgi un ētiski,” stāsta A. Bundulis.

Drošības kompānijas GRIFS AG internetā veiktajā pētījumā piedalījās 519 respondenti vecumā no 20 līdz 74 gadiem.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu