Jaunieši balso, jo viņiem svarīga nākotne (174)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākos Rīgas iecirkņos ap pusdienas laiku izveidojušās rindas, jo, kā ierasts, tieši šajā dienas daļā vēlēt ierodas lielākā daļa iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirknī Nr.3, kas atrodas Rīgas 1.ģimnāzijas telpās, ap pusdienas laiku balsot ieradušies daudz jauniešu. "Mēs tagad braucam uz laukiem, tāpēc pa ceļam uz staciju ieskrējām nobalsot," sarunā ar TVNET stāsta Mārtiņš, kas balsot ieradies kopā ar diviem draugiem.

Viņš pats balsojis par VL-TB/LNNK, jo šī partija, viņaprāt, aizstāv latviešu intereses, savukārt draugi atdevuši balsis par "Vienotību". Savu izvēli jaunieši pamato ar to, ka viņiem nav vienalga, kas notiks Latvijā nākotnē, un sarunās ar vecākiem  secinājuši, ka šī partija padarījusi labu darbu, lai stabilizētu situāciju pašmājās.

Vēlētāji nākot "ar uzplūdiem"

Rīgas Herdera vidusskolā, kurā atrodas 77.vēlēšanu iecirknis, līdz plkst.14 nobalsojuši aptuveni 600 vēlētāju un, kā apliecina sekretāre Zigrīda Grēvele, kura vēlēšanu iecirkņos darbojas jau kopš 3. atmodas laikiem astoņdesmito gadu beigās, vēlētāji nāk "ar uzplūdiem". Viņa, tāpat kā citu vēlēšanu iecirkņu pārstāvji, to skaidro ar sabiedriskā transporta kustību:

"Pienāk autobuss un burtiskā nozīmē pieved vēlētājus. Tā arī rodas rindas."

Jautāti par novērojumiem attiecībā uz vēlētāju kontingentu, iecirkņa darbinieki smejas, ka visi esot pilsoņi un neviena no vecuma grupām nedominējot. Nekādi starpgadījumi pagaidām neesot novēroti - iedzīvotāji esot zinoši par balsošanas procedūru un nekas par balsu uzpirkšanu, kā arī tamlīdzīgām lietām neesot dzirdēts.

Par savu izvēli sastrīdas ar draudzenēm

Nedaudz pēc plkst.14, kad TVNET iegriezās Rīgas 49.vidusskolā esošajā 78.vēlēšanu iecirknī, nobalsojušo iedzīvotāju skaits pārsniedza 800. Tomēr kopējais vēlētāju skaits šajā mācību iestādē ir lielāks, jo otrajā stāvā atrodas arī 79.iecirknis. Iecirkņa priekšsēdētāja Dzintra Goba stāsta, ka pirmajā stāvā pārsvarā balsojot gados vecāki iedzīvotāji, bet jauniešiem tiek ieteikts doties stāvu augstāk.

83 gadus vecā pensionāre Skaidrīte norāda, ka viņai ļoti nepatīkot nacionāli domājošo partiju attieksme pret krievu valodā runājošajiem Latvijas iedzīvotājiem un viņai kā politiķis ļoti simpatizējot Rīgas mērs Nils Ušakovs. Savu izvēli kundze gan nevēlas atklāt, taču stāsta, ka tās dēļ pat sastrīdējusies ar draudzenēm...

Gadās arī kuriozi

Vēlēšanu iecirkņa darbinieki stāsta, ka gadās arī kuriozi gadījumu, kad kāds mēģina noslēpt, ka pasei beidzies derīguma termiņš vai sēžoties pie galda, lai izdarītu izvēli, nogāžas no krēsla.

Līdz plkst. 16.00 Latvijā nobalsojuši 46.6%

Pavisam Latvijā ir 1 491 735 balsstiesīgi pilsoņi. Vēlēšanu iecirkņos līdz plkst.16 nobalsojuši 695 210 jeb 46,6%% balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati.

Šajā laikā aktīvākie balsotāji bijuši vēlētāji Vidzemē, kur kopumā nobalsojuši 48,59% vēlētāju. Savukārt zemākā vēlētāju līdzdalība no novadiem bijusi Latgalē, kur nobalsojuši 41,50% vēlētāju.

Rīgā nobalsojuši 49,43% vēlētāju, Zemgalē 44,08%, bet Kurzemē 45,87%.

Dublinā līdz vēlai pēcpusdienai bija nobalsojuši aptuveni 130 Īrijā dzīvojošie pilsoņi, taču šo datu apkopošanas brīdī pie Latvijas vēstniecības ēkas jau bija piebraucis vēl viens autobuss no Limerikas.

Vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Vija Buša aģentūrai BNS pastāstīja, ka lielākā daļa vēlētāju uz iecirkni atnākuši, jau pirms tam izdarot izvēli, par kādu politisko spēku balsot. Vēlē gan latviešu, gan krievu valodā runājošie Latvijas pilsoņi.

Ne Londonā, ne arī Dublinā vēlēšanu iecirkņos nav notikuši nekādi starpgadījumi, bet daži vēlētāji lūguši konsultāciju par balsošanas kārtību.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu