Policistam, kurš apēda "kukuli" piespriež trīs gadus cietumā (59)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien piesprieda trīs gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju par 1000 latu kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu apsūdzētajam bijušajam Rīgas ceļu policistam Renātam Babājevam.

Cietumā gan viņam būs jāiet tikai tad, ja šis spriedums stāsies spēkā. Šodien pasludināto spriedumu būs iespējams apstrīdēt desmit dienu laikā pēc 19.oktobra, kad būs pieejams motivēts lēmuma teksts.

Kā ziņots, pierādījumu slēpšanas nolūkā daļu no kukulī pieņemtajām banknotēm ceļu policists aizturēšanas brīdī apēdis, iepriekš rakstīja "Latvijas Avīze".

Apsūdzētais šodien savu vainu atzina, prokurors tiesas debatēs viņam lūdza noteikt reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar mantas konfiskāciju, savukārt advokāts Aivo Leimanis vēlējās, lai viņa klients saņem nosacītu sodu.

Kā pēc sprieduma pasludināšanas norādīja Leimanis, Babājevam piespriesto sodu viņš plāno pārsūdzēt, jo uzskata ka tas ir neadekvāts. Advokāts uzsvēra, ka ir saskatāmi Babājeva atbildību mīkstinoši apstākļi, proti, viņš ir iepriekš nesodīts, turklāt audzina mazgadīgu bērnu.

Kā iepriekš ziņoja "Latvijas Avīze", iespējams, pierādījumu slēpšanas nolūkā daļu no kukulī pieņemtajām banknotēm nu jau apsūdzētā statusā nonākušais ceļu policists aizturēšanas brīdī apēdis, būdams kopā ar kolēģi Edmundu Slogu ieslēdzies netrafarētā dienesta automašīnā "Subaru". Šis kolēģis 10.septembrī uz tiesu bija ieradies liecinieka statusā, taču, tā kā lietas izskatīšana tika atlikta, nopratināts viņš vēl netika, bet uz žurnālistu jautājumiem atbildēt nevēlējās.

Prokurors Armīns Reinis iepriekš informēja, ka aizdomās par 1000 latu liela kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu 29 gadus vecais policists tika aizturēts pagājušā gada 23.maijā. Apsūdzība vīrietim uzrādīta pēc Krimināllikuma 320.panta 2.daļas - par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu. Minētais pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Babājevu kopā ar kolēģi pērn aizturēja Drošības policija (DP). Prokuratūra uzskata, ka ceļu policijas darbinieks pieprasījis kukuli par to, lai pret personu netiktu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par braukšanu alkohola reibumā ar 0,7 promilēm, kas notika Rīgas rajonā. Lai gan sākumā lietā kā aizdomās turamie figurēja abi policisti, pret vienu no viņiem pagājušā gada novembrī kriminālprocess tika izbeigts.

Kā rakstīja "Latvijas Avīze", 2009.gada 23.maijā ap plkst.13 ceļu policija Stopiņu novadā, netālu no tilta pār Lielo Juglu, apturējusi mikroautobusu, kuram pie stūres sēdējis kāda uzņēmuma siltumtīklu tehniķis. Mašīnā atradusies arī šofera sieva un meita. Policisti lūguši autovadītājam iepūst alkometrā, kas viņa izelpā uzrādījis 0,7 promiles alkohola. Šoferis teicis, ka tas nav iespējams, jo todien alkoholu viņš neesot lietojis, vien iepriekšējā vakarā izdzēris puslitru alus un 150 gramus degvīna.

Tālākie notikumi risinājušies ceļu policijas automašīnā, kur abi iesaistītie sākuši "meklēt variantus", raksta "Latvijas Avīze". Autovadītāja sākotnējais priekšlikums maksāt 500 latus esot bijis nepārliecinošs, jo vajagot vismaz divtik - "štuku". Policisti ļāvuši autovadītāja sievai ar meitu no notikuma vietas aizbraukt, bet paši ar autovadītāju pārsēdušies netrafarētā dienesta automašīnā "Subaru".

Šoferis sazvanījis savu priekšnieku, kurš apņēmies "štuku" sagādāt. Priekšnieks par notiekošo gan informējis DP, kura nekavējoties sākusi rīkoties. Kad "Subaru" piebraucis pie priekšnieka biroja pēc naudas, automašīnu jau vērojuši DP darbinieki, tomēr kļūmes pēc drošībnieki policistu spēkratu pazaudējuši no redzesloka. Kukuļa nauda saņemta un aizturētais šoferis izsēdināts no "Subaru" kādā autobusa pieturā Jaunciemā, bet Babājevs aizbraucis tālāk uzsaukt kolēģiem šašlikus. DP tikmēr nodevusies "Subaru" meklēšanai.

Kad drošībnieki mašīnu ar Babājevu pamanījuši, aiz tās braucis arī trafarēts ceļu policijas "Volvo". Krustojumā DP darbinieki ar savu dienesta automašīnu aizšķērsojuši "Subaru" ceļu un pieprasījuši atvērt tā durvis, taču ielenktie Babajevs un Slogs šim rīkojumam nav pakļāvušies, vēlāk skaidrojot, ka noturējuši drošībniekus par laupītājiem, neraugoties uz to, ka DP darbinieki uzrādījuši savas dienesta apliecības. Turklāt policists, kas atradies pie "Volvo" stūres, pretēji DP prasībai piebraukt no aizmugures tuvāk "Subaru", lai tam nebūtu atkāpšanās ceļa, steigšus apgriezis auto un aizbraucis prom, rakstīja "Latvijas Avīze".

Pēc tam "Subaru" izdevies pilnībā ielenkt ar kāda izpalīdzīga autovadītāja palīdzību, kurš paklausījis DP lūgumam un piebraucis tuvu klāt no aizmugures automašīnai, kurā atradās Babājevs un Slogs. Tikmēr Babājevs, pēc DP darbinieku sacītā, būdams ieslēdzies "Subaru", plēsis kukulī saņemtās banknotes un stūmis tās sev rīklē. Banknotes gan bijušas iezīmētas. Banknošu daļas, kuras Babājevam nav izdevies apēst, viņš paslēpis zem automašīnas gumijas paklājiņa, taču uz tām palikuši DP iepriekš piefiksētie naudaszīmju numuri.

Kad DP darbinieki izvilkuši šaujamieročus, sekojis arī Babājeva atbildes žests pie savas pistoles maksts. Drošībnieki izskrūvējuši "Subaru" riepu ventiļus un vienam no riteņiem atskrūvējuši arī skrūves. Piesteigušies papildspēki gan DP darbiniekiem, gan ceļu policistiem. Visi sākuši demonstrēt savus ieročus, bet līdz apšaudei tomēr nav nonākuši. Galu galā Babājevs durvis atslēdzis.

Vēlāk banknošu ēdājs skaidrojis, ka nauda zem mašīnas paklājiņa nepiederot viņam, bet kolēģis Slogs teicies, ka nav pamanījis, kā Babājevs plēš un ēd banknotes. Rentgena rezultāti Babājeva kuņģī svešķermeņus neesot uzrādījuši, bet no gastroskopijas viņš atteicies. Lieta pret Slogu vēlāk izbeigta, rakstīja "Latvijas Avīze".

Pēc aizturēšanas Babājevam sākotnēji kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, bet vēlāk tas grozīts, un patlaban viņam piemērota nodošana policijas uzraudzībā un aizliegums ieņemt amatus.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu