Nožogo "Latvijas kuģniecības" ēku Elizabetes ielā (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar pēc darba dienas beigām ap AS "Latvijas kuģniecība" (LK) ēku Elizabetes ielā 1 uzlikts žogs, novēroja aģentūra LETA.

Ap ēkas fasādi izlikts žogs, kam piestiprināta melna, necaurredzama plēve.

LK pārstāvis Ģirts Apsītis norādīja, ka komentāri netiks sniegti.

 Kā ziņots, AS "Ventspils nafta" (VN) aicina valdības pārstāvjus un akcionārus šodien apmeklēt LK akcionāru sapulci, lai gan LK to pārcēlusi uz decembri, liecina paziņojums "NASDAQ OMX Riga" biržā. Savukārt LK pārstāvis  informēja, ka 8.oktobrī plānotā LK akcionāru sapulce pārcelta uz 17.decembri.

Savukārt VN ceturtdien pauda satraukumu "par nelikumīgo LK akcionāru sapulces, kas tika sasaukta šī gada 8.oktobrī, atcelšanu". VN gan arī skaidro, ka LK akcionāru sanākšana šodien jāuztver vairāk kā savas pozīcijas demonstrēšana un uzmanības pievēršana problēmām LK.

VN vakar skaidroja, ka saņemta informācija no aculieciniekiem par mantu iznešanu no LK centrālā biroja Rīgā. No LK biroja tiekot nestas ārā kastes un krautas mikroautobusā. Tas liecinot, ka LK esot ko slēpt un kuģniecībā tomēr valdot satraukums par šo pasākumu, jo tas "varētu radīt sekas". VN arī norāda, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, LK birojs būšot slēgts.

"Visu LK akcionāru un Latvijas nodokļu maksātāju interešu aizsardzības dēļ VN vadība tic, ka pienācis laiks LK vadīt profesionālā, efektīvā, uz biznesu un izmaksu samazināšanu orientētā veidā. Lai spētu to īstenot, VN mudina visus akcionārus apmeklēt 8.oktobra akcionāru sapulci LK oficiālajā paziņojumā norādītajā laikā un vietā 8.oktobrī," teikts VN paziņojumā.

VN aicina arī valdības pārstāvjus piedalīties kā novērotājiem akcionāru sapulces norises vietā.

Reaģējot uz VN izplatīto aicinājumu šodien apmeklēt it kā notiekošo LK akcionāru sapulci, arī LK trešdien biržā publicējusi paziņojumu, kurā atkārtoti atgādina, ka 8.oktobrī iepriekš plānotā akcionāru ārkārtas sapulce nenotiek, jo pārcelta uz 2010.gada 17.decembri.

LK valde paziņojumā brīdina par "iespējamām provokācijām un acīmredzamiem mēģinājumiem noturēt pretlikumīgu viltus sapulci, jo viens no sabiedrības akcionāriem - VN - ignorē faktu par sapulces atcelšanu un izplatījis neleģitīmu aicinājumu 8.oktobrī ierasties uz neesošu LK akcionāru sapulci". Tiek norādīts, ka LK valde nav izveidojusi akcionāru sarakstu 8.oktobra akcionāru ārkārtas sapulcei, tādējādi jebkuri mēģinājumi noturēt LK akcionāru sapulci esot uzskatāmi par nelikumīgiem.

Tāpat LK atgādina, ka iepriekš plānotā akcionāru ārkārtas sapulce pārcelta uz 17.decembri, ņemot vērā viena no akcionāriem - Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) - kategoriskos iebildumus pret VN ierosinātajiem un sapulces darba kārtībā iekļautajiem grozījumiem LK statūtos, kas, pēc aģentūras domām, paredz valsts interešu klaju ignorēšanu, likvidējot valsts tiesības uz vietu uzņēmuma padomē, un tādējādi rupji pārkāpj LK privatizācijas noteikumus.

Pēc LK sniegtās informācijas, VSAA pieprasījusi nepieļaut šādu nelikumīgu grozījumu izskatīšanu un valsts interešu diskrimināciju. Līdzīgu uzskatu trešdien, 6.oktobrī, izplatītajā paziņojumā valsts Ministru prezidentam un ekonomikas ministram paudis arī labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), aicinot valsts amatpersonas nepieļaut šādu statūtu grozījumu izskatīšanas iespēju.

Savukārt VN atgādina, ka pēdējo trīs gadu laikā LK padome izmaksājusi sabiedrībai piecus miljonus latu un, ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju un salīdzinot LK ar citiem līdzīgiem uzņēmumiem, VN ir pārliecināta, ka šādas LK izmaksas nav ilgtspējīgas un nav neviena akcionāra interesēs.

"VSAA bažas par savas lomas zaudēšanu LK vadībā, ko paudis Augulis, kas pārstāv Zaļo un zemnieku savienību, ir nepamatotas, jo VN neplāno atbalstīt LK padomes locekļu skaita samazināšanu vai arī izmaiņu veikšanu uzņēmuma statūtos, tomēr VN uzskata, ka ir nepieciešams būtiski samazināt LK vadības izmaksas," skaidro VN.

VN padome kalpojot par labu piemēru izmaksu optimizācijai, jo tās 11 locekļi par savu darbu padomē algu nesaņemot, un VN ir pārliecināta, ka efektīva LK padome 12 cilvēku sastāvā bez jebkādām izmaksām ir pareizais biznesa modelis nākotnei.

Kopš 2010.gada janvāra VN paudusi neapmierinātību par augstajām vadības izmaksām un neprofesionālo tās asociētā uzņēmuma LK vadīšanu, kā arī pieprasījusi nekavējoties sasaukt akcionāru sapulci. VN skaidro, ka papildus tam visa šā gada laikā VN nav bijusi iespēja īstenot savas LK akcionāra tiesības.

 VN norāda, ka "tā ir absurda situācija, ka akcionārs nevar sasaukt uzņēmuma LK akcionāru sapulci, lai gan to pieprasa jau kopš gada sākuma".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu