Latvijas pasta darbinieki sistemātiski iznīcinājuši nenogādātos sūtījumus (181)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

lgstošā laika posmā klientiem adresētie sūtījumi masveidā nonākuši nevis pie adresāta, bet gan iznīcināti. "Latvijas pasts'' bija izšķīries par šiem smagajiem pārkāpumiem neziņot, jo uzskatīja, ka tādējādi smagi ciestu uzņēmuma prestižs, svētdien ziņo raidījums ''Nekā personīga", kura rīcībā nonācis kāds ''Latvijas pasta" 2008.gada dienesta pārbaudes materiāls.

Uzņēmuma iekšējais drošības dienests nejauši nāca uz pēdām sistemātiskai un masveidīgai klientiem domāto, taču nenosūtīto sūtījumu iznīcināšanai. Revīzijā atklājies, ka četrās Rīgas pasta nodaļās, kā arī vēl divu nodaļu piegādes punktā bija uzkrājušies simtiem reklāmas materiālu, katalogu un žurnālu, kuri nebija nogādāti klientiem, bet kurus apsviedīgi pasta ļaudis nolēma nodot makulatūrā, par to saņemot simbolisku maksu. Dienesta pārbaudes materiāli liecina, ka iesaistīti bija vismaz 11 darbinieki.

Nenosūta, lai nodotu makulatūrā

Kāda liecība atklāj, kā tas noticis:

Makulatūrā no pasta nodaļām tika izvesti polietilēna plēvē iesaiņoti preču katalogi ar klientu adresēm vai bez tām. Vienā reizē izvestais apjoms varēja svārstīties no pieciem līdz 1000 kilogramiem.

Septembrī un oktobrī vairākkārt braucām uz pasta nodaļām un plēsām nost iepakojuma plēvi no klientiem adresētajiem katalogiem, jo makulatūras pieņemšanas punktā Krustpils ielā vairs tos nepieņēma. (..) Starp izvestajiem katalogiem bija arī vēstules ar rēķiniem. Par makulatūrā nodotajiem reklāmas materiāliem parasti tika saņemta nauda apmēram divi līdz pieci lati.''

Lai katalogus nodotu makulatūrā, bija jānoplēš sūtījuma adreses. To darīja administratīvi sodītie, kurus probācijas dienests bija nosūtījis piespiedu darbos "Latvijas pastā''. Preču katalogus jau bez adresēm un plēvēm salādēja maisos un ar pasta mašīnām nogādāja tās iznīcināšanai. Maršruts vienmēr bijis viens un tas pats. Ja palīgstrādniekiem līdzi brauca arī saimniecības pārzines, tad saņemtā naudu neaizgāja cigaretēm, bet bija jādalās.

Neviens no 11 nelikumīgajā darbībā iesaistītajiem "Latvijas pasta'' darbiniekiem nav centies notikušo apturēt, gluži otrādi - apgalvo, ka tas bijis saskaņots ar augstākstāvošiem darbiniekiem. "Nekā Personīga" pārliecinājās, ka

nodaļās, no kurām uzkrātos, klientiem domātos materiālus nodeva iznīcināšanai, vismaz priekšnieki turpina darbu savos amatos.

Rīgas 6.pasta nodaļas priekšniecei Dagnijai Janelsiņai runāt ar žurnālistiem vadība tomēr neļauj, viņa laipni aicina sazināties ar pasta preses dienestu. ''Latvijas pastā" "Nekā Personīga" informē, ka nelikumībās iesaistītie saņēmuši dažādus disciplinārsodus – no rājiena līdz pat pazemināšanai amatā. Tikai vienam nācies darbu atstāt pavisam.

Makulatūras nodošanas punkts Krustpils ielā, kur savulaik ''Latvijas pasts" iznīcināja maisiem reklāmas materiālu, joprojām turpina darbu. Firmas ''Riork'' pārstāvji stāsta, ka ar valsts uzņēmumiem labprāt sadarbojas. Taču senais klients "Latvijas pasts'' neesot kādu laiku manīts.

Valdes locekļi atlaisti, bet nodaļu vadītāji turpina darbu

Neviens no Latvijas pasta četriem valdes locekļiem, kuri bija atbildīgi, ka sistemātiski un masveidā klientiem ne piegādātie materiāli nonāk makulatūrai, vairs amatā nav. "Latvijas Pastā'' pašreizējā vadība apgalvo, ka, saņēmusi smagu mantojumu, bet šāds incidents neatkārtosies. Pērn šķirošana centralizēta. Turklāt notiek regulāras revīzijas, lai kontrolētu pasta darbiniekus.

Arī pašlaik ir gadījumi, kad iedzīvotājiem netiek piegādāts kārotais reklāmas katalogs vai vēstule, bet tie nelīdzinās sižetā minētajiem masveida pārkāpumiem. Iedzīvotāju sūdzības par pasta sūtījumiem un gadījumiem, kad tie vispār nav saņemti nemazinās. Tiesa, ne visas sūdzības ''Latvijas pasts" atzīst par pamatotām. Dažos mēnešos "Latvijas pasts" darbiniekiem piemērojis ievērojamu skaitu disciplinārsodu - 300, taču vienlaikus pasts atgriezies pie darbinieku prēmēšanas, lai motivētu labākos.

Komentāri (181)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu