Latvijai jāmaksā kompensācija izvarotājam (389)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latvija zaudējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) notiesāta izvarotāja Igora Bazjaka iesniegtā sūdzībā par necilvēcīgiem ieslodzījuma apstākļiem Daugavpils cietumā, liekot Latvijai izmaksāt Bazjakam 11 700 eiro (8223 latu) kompensāciju.

1963.gadā dzimušais Bazjaks 1999.gada janvārī notiesāts par tobrīd 15 gadus vecas meitenes izvarošanu, piespriežot viņam desmit gadu cietumsodu.

ECT palātas spriedumā vērtēti Bazjaka ieslodzījuma apstākļi.

Palātas tiesneši vienbalsīgi nolēma, ka Bazjaka gadījumā Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.punktu, kas aizliedz necilvēcīgu un pazemojošu apiešanos, un 13.punktu par tiesībām uz atbilstošu medicīnisko palīdzību.

Bazjaks ECT iesniedzis vairākas sūdzības par apstākļiem ieslodzījumā Daugavpils un Jelgavas cietumā.

Latvija ECT palātai atzina, ka Daugavpils cietuma apstākļi nav ideāli, bet tie nav necilvēcīgi un cilvēku cieņu pazemojoši.

ECT palāta noraidījusi apsūdzības par cietumsargu sliktu apiešanos ar ieslodzīto Jelgavas un Daugavpils cietumos, jo šīs apsūdzības nav pierādītas.

Tiesa atzina, ka ieslodzītais gadu un 15 dienas, ko viņš pavadīja Daugavpils cietumā, mitinājies necilvēcīgos apstākļos. Tiesa šajā punktā vadījusies pēc Eiropas padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejas ziņojuma, kas sagatavots pēc vizītēm Latvijas cietumos laika posmā no 2002. līdz 2004.gadam. Tiesa nevar secināt, ka Bazjaks patiešām būtu cietumā inficējies ar tuberkulozi, taču viņa infekcija raksturīga Daugavpils cietuma apstākļiem, teikts spriedumā.

Tiesa nolēmusi, ka Bazjaka ieslodzījuma apstākļi bijuši pietiekami slikti, lai radītu viņam satraukumu un ciešanas, tādā veidā pārkāpjot Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.punktu, kas aizliedz necilvēcīgu un pazemojošu apiešanos.

ECT palāta secinājusi, ka nav pierādīti Latvijas valdības apgalvojumi, ka valstī pieejamie mehānismi sūdzību iesniegšanai saskaņā ar nacionālajiem likumiem varētu būt novērsuši necilvēcīgo apiešanos ar Bazjaku vai nodrošinājuši viņam kompensāciju.

ECT palāta savā spriedumā atzīst, ka Bazjaka gadījumā Latvija pārkāpusi arī 13.punktu par tiesībām uz atbilstošu medicīnisko palīdzību Daugavpils cietumā.

ECT palāta savā spriedumā liek Latvijai izmaksāt Bazjakam kompensāciju 11 700 eiro (8223 latu) apmērā.

ECT palātas pieņemtais lēmums nav galīgais spriedums, un trīs mēnešu laikā pēc tā pasludināšanas ikviena no pusēm var pieprasīt lietu pārskatīt ECT Lielajā palātā. Ja šāds iesniegums tiks saņemts, tad vispirms tiesnešu panelis izvērtēs, vai lietu pienāktos izskatīt vēlreiz. Tādā gadījumā Lielā palāta no jauna izvērtēs lietas apstākļus un pasludinās galīgo spriedumu.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu 1998. gada 2.jūnijā Bazjaks ieradās sava paziņas Nikolaja Galkina dzīvoklī Ventspilī, kur sastapa viņu un Galkina 1983.gadā dzimušo meitu K. Bazjaks uzaicināja abus uz savu dzīvokli, kur viņi kopīgi lietoja alkoholu. Ap plkst.3 naktī Galkins sastrīdējās ar tiesājamo un aizgāja no dzīvokļa, bet meitene tur palika.

Tad Bazjaks ievilka K. aiz rokas blakus istabā un lika izģērbties, bet, kad viņa atteicās to darīt, sāka uz viņu kliegt, draudēt un ar roku vienu reizi iesita pa seju. Meitene aiz bailēm no Bazjaka paklausīja un novilka apģērbu. Tad Bajzaks lika viņai nogulties gultā, bet pats uzgūlās viņai virsū un izvaroja.

Tā kā meitene kliedza un mēģināja pretoties, apsūdzētais viņas muti aizspieda ar plaukstu. Bazjaks meiteni izvaroja trīs reizes, turklāt veica ar viņu arī netiklas darbības.

No rīta viņš atļāva K. iet pēc cigaretēm, un tad meitene aizbēga. Viņa satika uz ielas savu paziņu Olgu, kurai izstāstīja, kas naktī noticis. Paziņa aizveda cietušo meiteni uz policiju.

Tiesājamais tiesā savu vainu neatzina.

Bazjaks 2008.gada jūnijā pēc soda izciešanas atbrīvots no ieslodzījuma.



Komentāri (389)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu