Interesē citu dati - lūdzu, tautas skaitīšanas datubāze! (316)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Tautas skaitīšanas datu bāzei brīvi varēja piekļūt arī trešās personas, izlabojot personu sniegtos privātos datus, pārliecinājās portāls TVNET. Savukārt CSP un Valsts datu inspekcija brīdina, ka citu personu datu izmantošana tautas skaitīšanā ir administratīvi un pat krimināli sodāma rīcība. Šāda pirksta kratīšana nav nopietna preventīva rīcība, jo būtiskais jautājums ir - kā atkal esam nonākuši situācijā, kad neviens nav vainīgs, bet datus iegūt bija iespējams?!

(Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju.)

Tikpat būtiski būtu saprast,

Tautas skaitīšanas identifikācijai tiek izmantots personas kods un pases numurs vai arī internetbankas dati. Tomēr šī nav slepena informācija, jo pases numurs un personas kods var atrasties trešo personu rīcībā gadījumā, ja jūs esat formējis līzingu, kredītu vai arī, piemēram, pasūtījis biļetes ceļojumu birojā.

IT eksperts: CSP darbu veikuši vairāk nekā nekvalitatīvi

Internetā brīvi pieejami arī dažādi vienkāršu iedzīvotāju vai amatpersonu pases numuri un personas kodi, kas nozīmē, ka piekļūt viņu datiem un elementāri veikt izmaiņas viņu tautas skaitīšanai sniegtajos datos var ikviens, kurš to vēlas.

Pašmāju interneta vidē zināmais interneta tehnoloģiju eksperts Kaspars Foigts savā mājaslapā "laacz.lv" pauž uzskatu, ka lielākā atbildība par ļoti nekvalitatīvi izstrādātu aptaujas sistēmu jāuzņemas Centrālajai statistikas pārvaldei (CSP).

Sistēma izmaksājusi 24 006 lati, savukārt audits 11 434 lati

Tās mājaslapā atrodama informācija, ka pagājušogad iegādāta datu apstrādes un vadības sistēma (ISDAVS) datorizēto personu interviju veikšanai, kā arī veikts audits un rekomendāciju sniegšana datu drošības uzlabošanas jautājumos. Sistēmas par 24 006 latiem iegādātas no uzņēmuma "iSoft Solutions", savukārt auditu par 11 434 latiem veicis uzņēmums "IT Centrs", kura valdes priekšsēdētājs Agris Krusts sarunā ar TVNET skaidro - audita veikšana un konsultāciju sniegšana notikusi nezinot par tautas skaitīšanas programmu un to, ka lai autorizētos tajā, tiks izmantoti pases dati un personas kods.

CSP: Esam ievērojuši visus priekšnoteikumus

Publiskajā paziņojumā medijiem CSP un Datu Valsts inspekcija pauduši, ka citu datu izmantošana esot administratīva vai pat krimināli sodāma rīcība un ja institūcijas ievēro Fizisko personu datu aizsardzības likumu. Pārkāpumu konstatēšanas gadījumā CSP sola vērsties tiesībsargājošajās institūcijās.

"CSP, konsultējoties ar atbildīgajām institūcijām, no savas puses ir ievērojusi visus no tās atkarīgos priekšnosacījumus, lai augstā līmenī nodrošinātu informācijas drošību un datu aizsardzību tautas skaitīšanā,"

teikts paziņojumā.

Šobrīd, lai ierobežotu publiski pieejamu personas datu prettiesisku apstrādi un netiktu apšaubīta tautas skaitīšanas sistēmas darbība, pilnībā aizpildītās tautas skaitīšanas anketas nebūs pieejamas. Līdz ar to tikšot izslēgta iespēja, ka personas, kuras, iespējams, izmanto nelikumīgi iegūtus citas personas datus (vārds, uzvārds, personas kods, personas pases numurs), varēs apskatīt jau iepriekš ievadīto informāciju par citu personu.

Komentāri (316)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu