Aptauja: Iedzīvotāji kā valsts prezidenti vēlas redzēt Sudrabu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairākums pilsoņu uzskata, ka Valsts kontroliere Inguna Sudraba būtu piemērotāka Valsts prezidenta amatam, liecina pētījumu centra SKDS aptaujas dati, kurus publicējis portāls "Pietiek.com". Savukārt raidījums "Nekā personīga" vēsta, ka Valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai varētu būt problēmas ar pielaidi NATO noslēpumam ilgstošo un pastāvīgo kontaktu dēļ ar bijušo Krievijas specdienestu pārstāvi (skatīt resursos.)

SKDS februārī veiktais pētījums rāda, ka Sudrabu par piemērotāko prezidenta amatam uzskata 41,5% pilsoņu, kamēr pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru - 34,1%.

Par pilnībā piemērotu vai drīzāk piemērotu Valsts prezidenta amatam Sudrabu atzinuši 61,4% aptaujāto pilsoņu. Zatleru par tādu uzskata 60,5%, Ventspils mēru Aivaru Lembergu - 57,1%, bet bijušo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu - 52,2%.

Par nepiemērotu atzīst Āboltiņu

Aptauja arī rāda, ka par drīzāk nepiemērotu vai nemaz nepiemērotu Valsts prezidenta amatam pilsoņi visbiežāk atzinuši Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (Vienotība). Tā uzskata 64,9% aptaujāto. Viņu kā piemērotu šim amatam atzīst 16,3% aptaujāto.

Vadoties pēc tā, kā respondenti balsotu vēlēšanās, vairums Saeimā ievēlēto partiju elektorāta kā piemērotāko Valsts prezidenta amata kandidātu izvēlējušies Sudrabu, nevis Zatleru. Starp tiem, kas priekšroku devuši Sudrabai, 55,6% balsotu par Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, 48,5% - par Tautas partiju, 46,2% - par "Saskaņas centru", 42,3% - par Vienotību, 39,2% - par ZZS. Savukārt 12,3% LPP/LC vēlētāju par piemērotāko Valsts prezidenta amatam atzinuši Sudrabu, bet Zatleru - 71%.

Zatleram pietrūkst trīs balsis

Kā ziņots, atbalstu Zatlera pārvēlēšanai paudusi "Vienotības" frakcija, kurā ir 33 deputāti, astoņu deputātu lielā opozīcijā esošā apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakcija, kā arī septiņi opozīcijā esošās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti, tātad kopā 48 tautas kalpi.

Lai Zatlers tiktu atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, nepieciešama 51 deputāta balss, tātad nepieciešams vēl trīt tautas kalpu atbalsts.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai. Paredzēts, ka prezidenta vēlēšanu pirmā kārta varētu notikt 2.jūnijā.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji iepriekš neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Levits un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu